A fost semnat Memorandumul de Întelegere. Estimări: 16.000 locuri de muncă – asigurate la Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business A fost semnat Memorandumul de Întelegere. Estimări: 16.000 locuri de muncă – asigurate la Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA, prin Daniela Lulache, și China General Nuclear Power Corporation prin directorul general, Zhang Qibo, au semnat – luni, 9 noiembrie, la sediul Ministerului Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă. La ceremonie au participat ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, dl. Andrei Gerea, și Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong.

DSC_1871

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru că semnarea acestui Memorandumu stă la baza contractului pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și suntem optimiști că în termen de doi ani va începe realizarea celor două unități. Ministerul Energiei, prin Strategia de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, a identificat ca soluție optimă de acoperire a deficitului de capacitate ulterior anului 2020 dublarea capacității nucleare cu încă două reactoare de tip CANDU 6, tehnologia utilizată de centrala nucleară de la Cernavodă. Obiectivul strategic al ministerului este de a asigura securitatea alimentării cu energie electrică și termică a tuturor consumatorilor, la cele mai mici costuri pentru consumatori, cu respectarea țintelor de mediu prevăzute în Cadrul de reglementare pentru politici de mediu și energie pentru perioada 2020 – 2030 elaborat de Comisia Europeană și Strategia Europeană de securitate energetică. România are o serie de avantaje în domeniul nuclear, precum expertiza în exploatare la Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă, producție la prețuri competitive, indicatori de performanță excelenți și lipsa impactului asupra mediului înconjurător. În acest context, realizarea proiectului unităților 3 și 4 poate contribui substanțial la creşterea economică a țării. Rezultatele studiului elaborat de ROMATOM, în primăvara anului 2013, privind posibilitățile de implicare a industriei locale în proiectul Unităților 3 și 4, prin livrarea de echipamente și servicii, estimează o participare a industriei nucleare româneşti evaluată la cca. 40 % din valoarea totală a proiectului”, a precizat Ministrul Andrei Gerea.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa Xu Feihong. și-a manifestat satisfacția pentru semnarea Memorandumului și și-a manifestat încrederea că toate proiectele româno-chineze în domeniul energiei vor fi susțintute de cele două state indiferent de schimbările politice de la nivel guvernamental.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul Unităților 3 și 4 va fi actualizat, a anunțat directorul general al Nuclerelectrica, Daniela Lulache, la ceremonia de semnare.
Studiul de fezabilitate a fost realizat de către Ernst&Young în 2012, costurile totale ale proiectului fiind estimate la suma de 6,5 miliarde euro.

Dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă va continua cu negocierea Actului Constitutiv și a Acordului Investitorilor în vederea înființării companiei de proiect și, implicit, cu stabilirea strategiei de finanțare a proiectului și selectarea serviciilor de inginerie, construcție și mentenanță în vederea inițierii lucrărilor de construcție, în conformitate cu Strategia de continuare a proiectului.

ROMATOM: Semnarea Memorandumului marchează intrarea în faza finală a procedurii de selecție pentru realizarea Unităților 3 si 4 de la CNE Cernavodă

Asociația Forumul Atomic Român – ROMATOM, reprezentând industria nucleară din
România, își exprimă satisfacția pentru semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre
SNN și CGN, document vizând investiția pentru construirea, punerea în funcțiune și
operarea a doua unități nucleare la CNE Cernavodă, județul Constanța.

,,Semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre Nuclearelectrica și CGN privind
dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă de către Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN) și China General Nuclear Power Corporation(CGN) reprezintă un pas important pentru sectorul energetic românesc. Practic, se va intra în faza finală a procedurii de selecție, fază care presupune negocierea și finalizarea Acordului Investitorilor și ale Actului Constitutiv în vederea înființării noii companii de proiect pentru construcția și finalizarea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă. Ne dorim finalizarea cu succes a acestei etape, astfel încât să poată începe lucrările efective. Industria nucleară din România apreciază impactul pozitiv pe care această investiție il va avea in piața forței de munca, la nivel companiilor de profil din țara noastră. Ar fi primul proiect major inițiat în România după 1990!”, a declarat Marius Gheorghiu, Directorul General al ELCOMEX IEA, compania care deține președinția ROMATOM.

Finalizarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă va contribui la creșterea
securității energetice a României, reducerea emisiilor de carbon și asigurarea unei energii electrice la prețuri suportabile pentru consumatori. În același timp, se va înregistra o revigorare semnificativă a mediului economic și de afaceri autohnton, prin implicarea industriei naționale din domeniile producției de echipamente și componente, construcțiilormontajului și al ingineriei în execuția și operarea noilor unități, CGN recunoscând ”capacitatea tehnică și interesul companiilor locale de a subcontracta porțiuni din contractul de Inginerie, Procurare si Construcţie, în conformitate cu legea aplicabilă”. În afara beneficiilor economice, trebuie menționată componenta de resurse umane, proiectul având capacitatea de a atrage forță calificată de muncă.

,,Conform analizelor ROMATOM, 47 de societăţi românești, private sau de stat, au
capabilitățile necesare implicării în realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, rezultând cel puţin 16.000 locuri de muncă directe în industria naţională pentru finalizarea acestui proiect”, a adăugat Marius Gheorghiu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *