ANRE speră ca Ministerul Energiei să intervină rapid pe piața de certificate verzi. Corina Popescu către regenerabili: Mai aveți răbdare o săptămână!

Publicat pe Categorii Energie, Info Legislativ, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ ANRE speră ca Ministerul Energiei să intervină rapid pe piața de certificate verzi. Corina Popescu către regenerabili: Mai aveți răbdare o săptămână!

Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE: “Cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă şi ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a ţintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor”

Secretar de stat Corina Popescu: Încercăm să ieșim, în septembrie, cu un proiect de OUG de modificare a Legii 220, pe care îl vom pune în dezbatere publică

Oficialii ANRE speră că Ministerul Energiei va interveni rapid pe piața de certificate verzi și astfel să se evite o situație nedorită, România riscând să nu îşi mai atingă ţinta de energie regenerabilă pentru anul 2020.

pt cris 1

“Să sperăm că Ministerul Energiei va interveni rapid pe piața de certificate verzi. ANRE și-a prezentat poziția în documentul transmis ministerului. Cota de energie regenerabilă care beneficiază de sistemul de certificate verzi ar trebui să crească anul viitor la 12,5%, faţă de 8,3%, cât prevede legislaţia actuală, întrucât, altfel, România ar risca să nu îşi mai atingă ţinta de energie regenerabilă pentru anul 2020”, a declarat Emil Calotă, Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, la Conferința Focus Energetic cu tema „Influenţa noii Strategii energetice în finanţarea investiţiilor din domeniu”.

Oficialul ANRE susține că piaţa de certificate verzi este gripată de mai multă vreme, din această cauză existând şi presiunile pe care le fac asociaţiile asupra ministerului. “ANRE nu are drept de iniţiativă legislativă, dar am transmis datele necesare către Ministerul Energiei. Am semnalat inclusiv faptul că, dacă nu intervenim să modificăm Legea 220 (Legea 220/2008), cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă şi ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a ţintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor”, a afirmat Emil Calotă.

Prezentă la Conferința Focus Energetic, Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei le-a cerut investitorilor din sectorul regenerabilelor să mai aibă răbdare o săptămână și ministerul va veni cu propuneri de modificare a Legii 220. “Mai aveți răbdare o săptămână. Încercăm să ieșim cu un proiect de OUG de modificare a Legii 220, pe care îl vom pune în dezbatere publică. Facem în continuare modelări să vedem cum putem rezolva problemele din sectorul regenerabilelor”.

Referindu-se la întâlnirile în grupul de lucru, Corina Popescu a afirmat: “Am pus punct discuțiilor din grupul de lucru de la minister, în martie, pentru că acestea nu aveau nicio finalitate. Am constatat că nu există cale de armonizare în acest grup de lucru. Erau opinii diferite chiar și între asociațiile producătorilor de energie din surse regenerabile, plus cele ale marilor consumatori industriali de energie!”.

Controale ANRE achizițiile de certificate verzi

Vicepreședintele Emil Calotă a mai afirmat că ANRE a demarat controale la furnizorii de ultimă instanţă (Electrica, Enel, CEZ şi E.ON), pentru a verifica modul de achiziţie a certificatelor verzi.  Controalele pe care le facem încearcă să identifice elemente de ilegalitate prin care furnizorii de ultimă instanţă au un câmp de acţiune mai larg şi sunt situaţii în care au negociat pachete de energie şi certificate verzi în forme pe care le verificăm dacă respectă sau nu prevederile legale.

Citește și: ANRE, în control la furnizorii de ultimă instanță. Verifică tranzacțiile cu certificate verzi. În 2015, amenzi de 20 milioane lei,15 acțiuni de control


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *