Consiliul Concurenței a amendat cu 73 milioane lei 6 companii pentru trucarea unor licitații pentru contoare electrice. Românii au plătit facturi mai mari la energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Consiliul Concurenței a amendat cu 73 milioane lei 6 companii pentru trucarea unor licitații pentru contoare electrice. Românii au plătit facturi mai mari la energie

* Electrica, amendată cu 10.800.984,04 lei, contestă decizia Consiliului Concurenței, pe motiv că nu este producător de contoare electrice și că nu a participat la o înțelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România

Consiliul Concurenţei a comunicat că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 73.100.870,37 lei (aproximativ 15,8 mil euro) şase companii pentru încheierea a două înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice. Amenzile aplicate sunt:

  • ECRO S.R.L.: 526.201,11 lei (113.709,29 euro);
  • ELECTROMAGNETICA S.A.:10.024.824,88 lei (2.166.311,89 euro).
  • ELSTER ROMETRICS S.R.L.:11.212.808,71 lei (2.423.028,94 euro);
  • ENERGOBIT S.A.:13.112.674,12 lei (2.833.579,85 euro);
  • LANDIS+GYR AG.: 27.423.377,51 lei (5.926.047,52 euro);
  • E. ELECTRICA S.A.: 10.800.984,04 lei (2.334.035,79 euro).

În cadrul investigaţiei, declanșată în septembrie 2015, Consiliul Concurenţei a constatat că AEM S.A., ENERGOBIT S.A., ELSTER ROMETRICS S.R.L., LANDIS+GYR AG şi ECRO S.R.L. au participat la o înţelegere pentru împărţirea unor licitaţii publice organizate de operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cum sunt EON, ENEL, CEZ. Companiile au stabilit modul în care urmau să participe la licitaţii astfel încât să nu se suprapună şi fiecare dintre participanţi să câştige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime.

Efectele înţelegerilor anticoncurenţiale au condus la cresterea artificială a preturilor de achiziție pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate către consumatorii finali care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică, se precizează în comunicatul Consiliului Concurenței. Comportamentul anticoncurenţial s-a derulat în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi a vizat numeroase proceduri de licitaţie publică derulate în acest interval de timp.

Autoritatea de Concurenţă a constatat că unii angajaţi ai SE Electrica S.A., companie organizatoare de licitaţii publice pentru achiziționarea de contoare şi echipamente conexe, au fost implicaţi realizarea acestor înţelegeri, consultându-se cu companiile cu privire la elaborarea documentaţiei de participare la procedurile de achiziţie publică, facilitând în acest fel, schimbul de informaţii sensibile din punct de vedere comercial.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri între AEM S.A. şi ELECTROMAGNETICA S.A. constând în împărţirea licitaţiilor organizate de către FDEE Electrica Muntenia Nord S.A. şi FDEE Electrica Transilvania Sud S.A. pentru atribuirea contractelor pentru lucrări de modernizare a contorizării energiei electrice la blocurile de locuinţe din zona de activitate a filialelor respective, în perioada 22 octombrie 2010 – 27 iulie 2012.

„Pe parcursul investigaţiei am transmis autorităţilor competetente, informaţii referitoare la faptele constatate, continuând astfel buna colaborare între Consiliul Concurenţei şi Parchet. Companiile răspund pentru faptele angajaţilor lor, iar practicile de acest gen reprezintă una dintre cele mai grave restricţionări ale concurenţei şi conduc la prejudicierea consumatorilor care plătesc mai mult pentru produsele sau serviciile achiziţionate. De aceea, am recomandat ANRE să verifice în ce masură, preţurile majorate în urma cartelului au afectat tarifele percepute consumatorilor”, a declarat  Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

AEM S.A., participantă la ambele pratici anticoncurențiale, a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă, se precizează în comunicat. Politica de clemenţă, instrument foarte utilizat în statele Uniunii Europene, permite Autoritaților de Concurență să aplice un regim mai favorabil companiilor implicate în înţelegeri anticoncurenţiale și care cooperează în vederea descoperirii şi sancţionării acestor practici ilegale.

Consiliul Concurenţei încurajează astfel companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală.

Electrica contestă decizia Consiliului Concurenței

Printr-un raport transmis BVB, Electrica aduce la cunoștința investitorilor și a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne, va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun.

Electrica a aplicat și continuă să aplice o politică de toleranță zero față de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislației concurenței. În acest sens, Electrica a promovat în mod constant atât în regulamentele și procedurile interne cât și în relația cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurență, protejarea concurenței loiale și corectitudinii în afaceri. În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligația legală de a coopera, cu Consiliul Concurenței pe parcursul acestei investigații în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, și având în vedere faptul ca Electrica nu este producător de contoare electrice, consideram că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărțire a pieței comercializării contoarelor și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, și în acest sens înțelegem să contestăm în instanța decizia Consiliului Concurenței, se precizează în comunicatul companiei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *