Şefii de la CE Oltenia au trecut examenul la Ministerul Energiei. Au prezentat „o analiză diagnostic serioasă, cu date corecte şi muncite”

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Şefii de la CE Oltenia au trecut examenul la Ministerul Energiei. Au prezentat „o analiză diagnostic serioasă, cu date corecte şi muncite”

Ultima oră:

Şefii de la CE Oltenia s-au prezentat corespunzător astăzi la şedinţa Comitetului pentru minerit. Secretarul de stat Corina Popescu s-a declarat mulţumită de analiza diagnostic serioasă a situației actuale a mineritului de lignit, dar și perspectivele de dezvoltare până în 2030.

IMG_7250-2-e1461848713164-716x393

Foto: Sursa Ministerul Energiei

„Apreciez munca depusă de conducerea Complexului Energetic Oltenia în încercarea de a construi o strategie coerenta de redresare. Laurențiu Ciobotorică și întreaga echipă vor beneficia de încredere de fiecare dată când avem date corecte și muncite pe baza cărora să se construiască un viitor stabil și profitabil pentru CEO. Suntem conștienți de presiunile permanente la care e supusă echipa de conducere și așteptăm din partea factorilor de decizie echilibru și rezistență în fața acestor situații”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.

Materialul prezentat astăzi, 28 aprilie, de membrii grupului de lucru Lignit în Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră constituie o imagine aproape completă a sectorului lignit și prefigurează o perspectivă de dezvoltare până în 2030. Au fost prezentate evoluțiile prețului de vânzare a costurilor de producție, evoluțiile producției de cărbune, evoluțiile personalului și o analiză diagnostic a activiții miniere. Obiectivul general susținut de membrii grupului Lignit este asigurarea necesarului de combustibil în proporție de 100% pentru dezvoltarea durabilă a Complexului Energetic Oltenia. Potrivit planului prezentat în Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră evoluția costului de producție a energiei până în 2030 înregistrează o tendință de scădere, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Măsurile de eficientizare propuse de membrii grupului de lucru Lignit se axează pe: concentrarea activității în perimetrele miniere cu potențial de eficiență maximă; închiderea activităților neviabile; scoaterea din funcțiune a utilajelor miniere cu performanțe scăzute; redistribuirea și redimensionarea personalului în cadrul activității miniere.

  • Sindicatele, informate în avans de Strategia activităţii miniere şi planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2030. În acest an vor fi disponibilizaţi 2.000 de angajaţi

Şefii de la Complexul Energetic Oltenia se prezintă astăzi pentru examenul decisiv la Ministerul Energiei. Directorul general interimar Laurenţiu Ciobotărică şi echipa sa trebuie să convingă conducerea Ministerului Energiei cu planul de măsuri pentru salvarea companiei şi, totodată, să vină cu un raport complet privind sectorul lignitului. Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunţat că așteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex.

La ultima întâlnire a Comsiei pentru minerit, Corina Popescu, Secretar de stat, s-a declarat nemulţumită de faptul că şefii de la CE Oltenia “s-au prezentat cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată”.

MG_0549

Foto: Sursa CE Oltenia

Declaraţia oficialului ministerului, prezentată într-un comunicat, a fost dură la adresa conducerii companiei. “Chiar dacă pot înțelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alții în ani de zile, nu susțin indeciziile și fuga de responsabilitate în actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus și nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere. Dacă alegi să faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetică, atunci îți asumi pe deplin situația în care te găsești. Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia și așteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce privește viitorul companiei”, a declarat  Corina Popescu.

Înainte de şedinţa decisivă cu reprezentanţii Ministerului Energiei, şefii CE Oltenia s-au întâlnit miercuri, 27 aprilie, cu sindicatele la sediul companiei pentru a le prezenta proiectele majore care vor fi implementate în perioada următoare.

În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totală de 1.655 milioane lei şi un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, trebuie conştientizat faptul că măsurile de eficientizare şi restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piaţă şi să fie eficientă, le-a spus Ciubotărică sindicaliştilor.

Stategia activităţii miniere pe următorii 4 ani: Economii de 2,4 miliarde lei, închidere capacităţi, scădere cost producţie pe tona de cărbune

Şefii companiei au prezentat în avans sindicaliştilor strategia activităţii miniere, planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, respectiv planul de disponibilizări.

Astfel, strategia are ca obiectiv scăderea costului de producţie pe tona de cărbune şi realizarea a 2,4 miliarde lei economii în perioada 2016-2020, luându-se în calcul o cotă de energie anuală aproape constantă şi închiderea unor capacităţi ca urmare a epuizării rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare, se precizează în comunicatul CE Oltenia.

Consiliul de Supraveghere a aprobat deja Planul de eficientizare, reorganizare şi restructurare a companiei pentru perioada 2016-2020, dar şi Planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017. În acest an sunt programaţi să fie disponibilizaţi 2.000 de angajaţi, din care 1.067 persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019. Ce Oltenia are în prezent  15.168 salariaţi.

Începând cu luna iulie, va deveni operaţională o nouă organigramă la CE Oltenia, care prevede că 20% din posturile de conducere vor dispărea, adică aproximativ 100 de oameni.

Administraţia a asigurat partenerii sociali că va prezenta periodic situaţia financiară a CE Oltenia şi a solicitat acestora soluţii alternative în vederea asigurării continuităţii şi viabilităţii activităţii companiei, în condiţiile în care compania a înregistrat pierderi mari, iar energia regenerabilă a atins deja cota de piaţă de 27%, procent prevăzut pentru anul 2020, se precizează în comunicatul companiei.

Tichete cadou de Paşte pentru angajaţii CE Oltenia

Cei 15.168 salariaţi ai companiei  au intrat deja în posesia tichetelor cadou de Paşte. „ Cu toate că efortul financiar al companiei a fost majorat, în această perioadă, de achiziţionarea certificatelor de CO2, conducerea companiei a dorit şi a reuşit ca salariaţii să nu fie afectaţi, astfel că toate drepturile băneşti ale acestora, inclusiv tichetele cadou pentru sărbătorirea Paştelui, au fost acordate înainte de data limită prevăzută în CCM pentru efectuarea acestor plăţi“, potrivit unui comunicat de presă al CE Oltenia.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *