Fondul Proprietatea acuză Ministerul Energiei că lasă ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție la Hidroelectrica. Ce răspunde ministerul

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Fondul Proprietatea acuză Ministerul Energiei că lasă ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție la Hidroelectrica. Ce răspunde ministerul
Ultima oră. MinisterulEnergiei: Fondul Proprietatea are o atitudine distructivă în companiile unde este acționar 
 Fondul Proprietatea (FP) are o atitudine distructivă în companiile unde este acţionar alături de statul român, ceea ce poate duce la blocarea activităţii respectivelor societăţi, cum se întâmplă în mod repetat la Hidroelectrica, se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei, transmis ca urmare a acuzațiilor aduse de Fondul Proprietatea. 
„În ceea ce priveşte cel mai recent impuls de presiune publică privind propunerea ME de contracte de mandat, precizăm că acesta este complet neîntemeiat şi denotă, în cel mai bun caz, o necunoaştere a legislaţiei în vigoare de către reprezentantul FP. Toate clauzele legate de neconcurenţă şi conflict de interese se regăsesc în formă de contract propusă de Ministerul Energiei. În plus, acestea se completează cu legislaţia din România care reglementează absolut toate aspectele la care face referire FP”, se precizează în comunicat. Clauzele care sunt menţionate ca fiind eliminate sunt strict cele care ţin de conducerea societăţii şi nu de supravegherea acesteia, ştiut fiind faptul că raţiunea CS este de a supraveghea şi controla Directoratul. În acest sens, redăm prevederile art. 1539 din Legea Societăţilor Comerciale: ‘Consiliului de Supraveghere nu îi pot fi delegate atribuţii de conducere a societăţii’. Aceste atribuţii îi revin exclusiv Directoratului (art.1531), argumentează ministerul. „În acest context, considerăm că FP face deliberat sau nu o confuzie între Consiliul de Supreveghere şi Consiliul de Administraţie. Această confuzie apare inclusiv în referirile FP la ‘decizia de afaceri’ care, în cazul sistemului de administrare dualist, este preponderent apanajul Directoratului”, se mai precizează în comunicat. Referitor la ‘îngrijorarea’ FP cu privire la conflictul de interese, şi acesta este definit în propunerea de contract de mandat a ME la art. 2 lit. c), fiind reglementat atât de legislaţia civilă, cât şi de cea penală, susţine ministerul. „Cu privire la afirmaţiile tendenţioase ale FP potrivit cărora clauzele referitoare la conflictul de interese şi obligaţiile de neconcurenţă sunt eliminate pentru a favoriza anumiţi membri ai CS propuşi de acţionarul majoritar, precizăm că acestea sunt reglementate în contract. Ministerul Energiei îşi doreşte o colaborare cât mai bună cu acţionarul minoritar al Hidroelectrica, în interesul producătorului de energie electrică, dar îşi exprimă temerea că acţiunile reprezentantului FP pot duce la alte blocaje ale activităţii Hidroelectrica şi că, în cele din urmă, pot pune în pericol inclusiv procesul de listare pe piaţă de capital a acestei companii şi viitoarea dezvoltare a Hidroelectrica”, susţin oficialii ministerului. 

Reprezentanții Fondului Proprietatea: „Noul contract de mandat propus de Ministerul Energiei creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului de Supraveghere să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice… Nu poţi servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți ‘stăpâni’ în același timp”

Citește și: Șefii de la Ministerul Energiei vor să continue provizoratul la Hidroelectrica cu același CS provizoriu condus de Andreea Lambru. Fondul Proprietatea a contestat conducerea companiei

Chiar dacă Fondul Proprietatea se opune, șefii de la Ministerul Energiei vor să continue provizoratul la Hidroelectrica cu același Consiliu de Supraveghere provizoriu condus de Andreea Lambru. Au operat schimbări în contractele de mandat ca să se asigure că administratorii vor aproba fără probleme membrii CS propuși. InvesTenergy a sesizat că șefii de la Energie propun, din nou, pe Radu Spiridon Cojocaru, care este și membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom şi nu a acceptat mandatul de membru CS al Hidroelectrica, fiind în conflict de interese.  Din CV-ul acestuia, pus la dispoziție de Ministerul Energiei, nu reiese că activează la OMV Petrom, însă pe site-ul companiei petroliere figurează în componența Consiliului de Supraveghere. O situație similară este și în cazul lui Dan Laurenţiu Tudor, care este director general adjunct la Electrocentrale Bucureşi, repropus și el de către acționarul majoritar.

Fondul Proprietatea reacționează, dur, exprimându-și indignarea şi surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior, sesisează Fondul Proprietatea, acționar la Hidroelectrica.

Potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurenţă, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în această calitate. În opinia Fondului Proprietatea, acest lucru sporește foarte mult riscul de corupție în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.

“Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situație deschide practic Cutia Pandorei şi ridică îngrijorări serioase cu privire la determinarea şi responsabilitatea de a acţiona în cel mai bun interes al companiei şi de a nu folosi poziţia de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale”, a spus Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Comentând asupra implicațiilor aduse de schimbările în contractele de mandat, Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a adăugat: “Înțelegem că modificările Ministerului Energiei par a fi anume făcute pentru a permite unui membru propus pentru Consiliul Hidroelectrica să îşi accepte mandatul, după ce, în primă instanță, el a refuzat numirea din cauza conflictului de interese, întrucât deținea o funcţie similară în consiliul altei companii energetice. De asemenea, renunţarea la obligaţiile de neconcurenţă duce la înlăturarea altui caz flagrant de conflict de interese. În esență, modificarea va duce la tolerarea poziţiei altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica. Nu poţi servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți ‘stăpâni’ în același timp.”

Aceste acțiuni extrem de grave pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica şi ale acționarilor săi, lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție şi apariției altor «băieţi deştepţi» care vor secătui resursele Hidroelectrica”, a concluzionat Greg Konieczny.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *