Noua centrală a Romgaz de la Iernut va fi gata la începutul anului 2020. Va funcționa cel puțin 30 de ani

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Esential Noua centrală a Romgaz de la Iernut va fi gata la începutul anului 2020. Va funcționa cel puțin 30 de ani

Noua centrală termoelectrică a SNGN Romgaz de la Iernut, a cărei construcţie costă 269 milioane de euro, fără TVA, va funcţiona cel puţin 30 de ani, urmând să fie data în folosinţă la începutul anului 2020, a anunţat conducerea Romgaz, în cadrul unei vizite de documentare organizată pentru presă, scrie Agerpres.

Directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a prezentat  viitoarea centrală de la Iernut, ca fiind „o construcţie frumoasă, utilă şi absolut necesară sistemului energetic românesc”, cu mențiunea că investiţiile companiei vor continua și în alte proiecte valoroase.

„În primul rând, noua investiţie este benefică pentru Romgaz, pentru că vom avea posibilitatea accesării pieţelor de energie electrică. Această centrală este de importanţă strategică pentru sistemul energetic naţional. Este o centrală nouă,  modernă, de reglaj, care va contribui la o mai bună stabilitate a sistemului energetic, cel puţin în zona Ardealului şi nu numai. Termenul de finalizare stabilit cu consorţiul Duro Felguera Spania şi Romelectro România este 31 ianuarie 2020. Totuşi este o centrală modernă, prima pe bani publici ai ţării noastre. Noi considerăm că această centrală va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România”, a declarat directorul Sucursalei de Producţie Energie Electrică Iernut a SNGN Romgaz, Dorel Călian, citat de Agerpres.

Noua centrală, cu ciclu combinat gaze-abur, va fi formată din patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producere abur, cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur. Potrivit reprezentanților Romgaz, prin noua centrală, eficienţa producerii energiei electrice va creşte la 56,42%, faţă de randamentul actual de circa 35% – 39%, vor scădea consumul de combustibil gaze naturale şi implicit emisiile. În plus, se vor reduce costurile de producere a energiei electrice şi va creşte siguranţa în exploatare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *