Operatorii și ANRE cer schimbarea radicală a textului OUG 64. Instituțiile statului întârzie cu punctele de vedere. Cu votul deputaților, comisia lui Iancu intră în prelungiri cu raportul suplimentar

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Operatorii și ANRE cer schimbarea radicală a textului OUG 64. Instituțiile statului întârzie cu punctele de vedere. Cu votul deputaților, comisia lui Iancu intră în prelungiri cu raportul suplimentar

Comisia lui Iancu mai obține o prelungire, de două săptămâni, pentru prezentarea raportului suplimentar pentru Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.  Plenul Camerei Deputaților a aprobat, prin vot, solicitarea Comisiei pentru industrii şi servicii în acest sens, după ce, în ședința din 17 octombrie,  a cerut  să refacă, pentru a doua oară, raportul privind proiectul de lege ce aprobă OUG 64, ce consființește ca OPCOM să fie singura bursă de gaze și producătorii să tranzacționeze obligatoriu 70% din producția de gaze pe această bursă.

“Ca urmare a faptului că nu avem puncte de vedere de la instituțiile statului și a solicitărilor de schimbare radicală a textului OUG 64 primite din partea operatorilor și a ANRE, solicităm Biroului Permanent amânarea cu 2 săptămâni a termenului de depunere a raportului suplimentar”, se precizează în adresa semnată de Iulian Iancu, președintele Comisiei. Companiile și ANRE cer modificarea sau anularea, după caz, a unor amendamente aprobate de Comisii de industrii și servicii prin proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016.

Între timp, deputatul Iulian Iancu a trimis OUG 64 în CSAT pe motiv de securitate națională. “Credem că acest proiect de lege trebuie să fie vizat de toate instituţiile importante ale României pentru că este prea mare responsabilitatea pentru Comisia de Industrii și Serviciii. Investitorii din Marea Neagră nu vor să  tranzacţioneze gazele naturale pe bursă. Ei preferă contractele bilaterale. Acest lucru impactează direct securitatea naţională şi acesta este motivul pentru care noi trimitem la CSAT să se facă o analiza în consecinţă a solicitărilor investitorilor şi a tuturor aspectelor implicate de actul normativ”, a afirmat Iulian Iancu, explicând că dacă se decide să fie contracte bilaterale în totalitate, atunci 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securităţii României. În această situație, mai ales că nu există o alternativă de import, vom ajunge să luăm gaze de la Gazprom, la prețul stabilit de ei, a spus Iancu.

În urma sesizărilor, comisarul european pentru Energie și Schimbări Climatice, Miguel Canete, a transmis o scrisoare autorităților române în care își exprimă dezacordul cu privire la tranzacționarea angro a 70% din producția internă de gaze exclusiv pe OPCOM. Oficialul european a propus ca soluție obligația transferilor de titluri de gaze doar printr-un punct virtual de tranzacționare (PVT). Despre scrisoarea comisarului european, care ameninţă cu declanşarea procedurilor de infringement, întrucât amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 ar însemna blocarea exporturilor, Iancu a spus: „Îi voi răspunde în câteva zile comisarului şi îl întreb care este prevederea din ordonanţă care înseamnă piedică la export. Noi, România, solicităm, însă, să ne ofere Comisia şi o soluţie pentru import, în contrapartidă cu exportul, pentru că suntem într-o regiune unde singura sursă de import este Gazprom. Uniunea Europeană s-a angajat să realizeze coridoare de transport gaze naturale din alte surse în această regiunea. În ce stadiu sunt? Când ne vom putea baza pe acele coridoare şi acele cantităţi? Dacă nu ne bazăm odată ce exportăm, este aceasta o încălcare a tratatului în ceea ce priveşte securitatea tuturor statelor membre?”.

Decizia  deputaților de refacere a raportului a fost luată la solicitarea grupului parlamentar PNL. Deputatul liberal Virgil Popescu a declarat la finalul votului Comisiei de Industrii și Servicii că prevederile proiectului sunt absurde, în contextul în care actul normativ precizează explicit că singura bursă de gaze va rămâne OPCOM. „PSD a votat, noi ne-am opus. S-a votat ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, iar 30% pe contracte bilaterale. OPCOM va rămâne singura bursă de gaze. Scrie acolo în lege OPCOM, ceea ce mi se pare absurd. Noi vom cere din nou întoarcerea la comisie. Vom examina inclusiv dacă putem ataca acest act normativ la Curtea Constituţională”, a precizat Popescu. În sesiunea parlamentară anterioară, proiectul a fost reîntors la comisie, tot la cererea PNL.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *