Proiectul de lege privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, blocat în Parlament. România riscă sancțiuni din partea Curții de Justiție a UE

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Proiectul de lege privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, blocat în Parlament. România riscă sancțiuni din partea Curții de Justiție a UE
  • Ministerul Energiei a solicitat ca dezbaterea inițiativei legislative să se facă în procedură de urgență, însă Parlamentul a ales procedura normală

Comisia Europeană a solicitat oficial României și Germaniei să ia măsuri pentru a asigura transpunerea în legislația națională a Directivei 30/2013 privind siguranța activităților off-shore, obligație care trebuia îndeplinită până la data de 19 iulie 2015. În acest moment, România riscă sancțiuni din partea Curții de Justiție a UE.

sonda-marina_article-main-image-300x125

Proiectul de Lege privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, inițiat de Ministerul Energiei în noiembrie anul trecut, este în prezent blocat în Parlament. Potrivit acestuia, operatorii/ titularii acordurilor petroliere offshore au obligaţia să adopte toate măsurile necesare pentru prevenirea accidentelor majore în cadrul operaţiunilor petroliere din Marea Neagră. În caz de astfel de accidente, aceștia trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a limita efectele asupra sănătăţii umane şi asupra mediului.

Citiți și Siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, temă pentru Guvernul Cioloș. Proiectul de lege – finalizat, lipsesc avizele

Ca răspuns la interpelarea adresată de un parlamentar, reprezentanții Ministerului Energiei susțin că au fost întreprinse eforturi în vederea definitivării poziției unitare a Guvernului referitoare la susținerea adoptării proiectului de lege privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, care a fost transmis la Senat în data de 24 martie 2016, fiind adoptat pe 19 aprilie. Inițiativa legislativă a primit aviz favorabil, în data de 17 mai 2016, din partea Comisei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților și … se așteaptă să ajungă în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Oficialii Ministerului Energiei subliniază că au solicitat ca dezbaterea inițiativei legislative să se facă în procedură de urgență, însă Parlamentul a ales procedura normală, motiv pentru care nu se poate aprecia termenul maxim de intrare în vigoare a proiectului de lege.

Proiectul de lege privind siguranța operațiunilor petroliere offshore reglementează cerințele minime necesare pentru prevenirea eventualelor accidente majore și de limitare a consecințelor unor astfel de accidente ce vizează operațiunile petroliere care se efectuează în zonele din Marea Neagră aflate sub jurisdicția României. Totodată, reglementează funcționarea și rolul viitoarei Autorități Competente de reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, aflată în subordinea Guvernului, cu funcții referitoare la dezvoltarea economică a resurselor naturale offshore, autorizarea operațiunilor petroliere offshore și gestionarea veniturilor din acele operațiuni.

Accidentele majore legate de operațiunile petroliere offshore pot avea consecințe devastatoare și ireversibile asupra mediului marin și de coastă, precum și efecte negative asupra activităților economice. Proiectul de lege propus asigură diminuarea pierderilor majore care sunt legate de industria offshore a petrolului și gazelor naturale, de siguranța privind procesele, prevenirea incendiilor și exploziilor, evacuarea, salvarea și limitarea impactului asupra mediului, rezultate în urma unui accident major, se precizează în răspunsul oficial al Ministerului Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *