Transelectrica și Transgaz, plan comun de măsuri pentru iarnă. Funcționarea centralelor electrice care consumă gaze naturale, asigurată în condiții de scădere a presiunii gazelor

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Transelectrica și Transgaz, plan comun de măsuri pentru iarnă. Funcționarea centralelor electrice care consumă gaze naturale, asigurată în condiții de scădere a presiunii gazelor

CNTEE Transelectrica și SNTGN Transgaz au elaborat un Plan comun de măsuri privind asigurarea funcționării centralelor electrice care consumă gaze naturale, în condiții de scădere a presiunii gazelor naturale pe perioada iernii, respectiv 15.12.2016 – 15.03.2017.

servicii-contabilitate-dizolvare-firma

Cele două companii se conformează astfel prevederilor HG nr. 844/09.11.2016 privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului electroenergetic naţional în ceea ce priveşte combustibilii pentru perioada sezonului rece şi volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic.

Citește și: Programul de iarnă, aprobat de Guvern

CNTEE Transelectrica, în calitate de Operator de Transport și Sistem al Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și SNTGN Transgaz, în calitate de Operator al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale (SNT), au stabilit de comun acord măsurile menite să asigure funcționarea centralelor electrice care consumă gaze naturale și trecerea grupurilor la funcționarea pe păcură, se menționează într-un document publicat pe site-ul Transelectrica.

Astfel, pe baza prognozelor meteorologice și a propriilor previziuni privind creșterea consumului și/sau de scădere a cantităților de gaze disponibile în rețeaua de transport gaze naturale, SNTGN Transgaz va notifica CNTEE Transelectrica – pe cale operativă – privind prognoza existentă și îndeplinirea condițiilor de urgență care impun trecerea/pornirea grupurilor energetice cu funcționare pe păcură pentru ca Unitatea Operațională Dispecerul Energetic Național (UNO – DEN) să poată dispune din timp pornirea/trecerea la funcționarea pe păcură a acestor grupuri energetice, se precizează în documentul publicat pe site-ul Transelectrica. Notificarea se va trimite de către Transgaz imediat după identificarea iminenței apariției condițiilor de urgență, respectiv in situațiile in care nivelul consumurilor de gaze naturale înregistrate în Sistemul Național de Transport (SNT) depășește in mod sistematic aportul de gaze in SNT. Aceasta va include informații despre disponibilitatea/lipsa surselor interne de gaze naturale (nivel maxim producție internă și extras maxim posibil din depozite), informații privind cantitățile maxime/limitările de gaze naturale din import precum și toate informațiile considerate utile pentru asigurarea utilizării rezervelor existente și a funcționării sigure a SEN și a SNT.

În urma notificării transmise de către SNTGN Transgaz, UNO – DEN dispune pornirea/trecerea pe păcură a grupurilor energetice incluse în HG astfel încât acestea să ajungă la funcționarea stabilă pe combustibil alternativ (păcură) cât mai repede posibil și în intervalul de timp în care rețeaua de transport gaze naturale mai are parametrii necesari susținerii pornirii acestora.

Imediat după trimiterea/primirea notificării, Transelectrica va informa Ministerul Energiei și ANRE asupra posibilei apariții a unei situații dificile în funcționarea în condiții de siguranță a SEN și care pot duce inclusiv la apariția condițiilor pentru declararea unei situației de urgență și a măsurilor care vor fi luate de către fiecare operator privind siguranța în funcționare a sistemelor proprii.

Având în vedere obligația legală a furnizorilor de rezervă terțiară lentă cu funcționare pe păcură, incluși în prevederile HG 844/09.11.2016, SNTGN Transgaz va asigura cantitățile de gaze naturale necesare pe perioada pornirii/trecerii la funcționare pe păcură, astfel încât să se asigure pornirea/trecerea la funcționare pe păcură în condiții de siguranță în alimentare. În cazul în care aceștia nu își respectă obligația de asigurare a nominalizărilor, va informa UNO – DEN.

În cazul în care este posibil, SNTGN Transgaz va asigura cantitățile de gaze naturale necesare pe perioada pornirii/trecerii la funcționare pe păcură în condițiile încadrării consumului de gaze al producătorilor respectivi în nominalizările zilnice.

UNO – DEN va asigura – prin intermediul centrelor de dispecer subordonate operativ ale Operatorilor de Distribuție – alimentarea cu prioritate a instalațiilor și echipamentelor electrice care alimentează instalațiile aferente SNT și intervenția operativă asupra acestora în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. În cazul avariilor la aceste instalații, va informa imediat DNGN Transgaz, oferind toate detaliile referitoare la avarie precum și măsurile luate pentru rezolvare și estimarea duratei necesare remedierii acesteia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *