Ziua Energiei, EFdeN: Să promovăm prosumatorii în România! Cadru de reglementare, din 2017, promit autoritățile

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Ziua Energiei, EFdeN: Să promovăm prosumatorii în România! Cadru de reglementare, din 2017, promit autoritățile

Diana Țenea, Director General la  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice: „Dacă o autoritate nu răspunde la solicitarea de a emite un aviz în termenul legal, faceți plângere administrativă. Copleșiți autoritățile să facă ceva. Fiți perseverenți! Autoritatea este obligată să vă ofere un răspuns. Când vrei să schimbi lucurile, nu trebuie să te îngrijorezi că deranjezi pe cineva!”

“Prosumatorii, care nu sunt simpli consumatori de energie, ci și producători de energie ce pot contribui la integrarea în SEN a producției intermitente din surse regenerabile, reducând costurile de echilibrare, au apărut în Proiectul Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, care trebuie asumat. Strategia trebuie să fie și asumată, iar apoi creat cadru de reglementare pentru prosumatori”, a precizat Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decatlon București, la Ziua Energiei, dezbatere în cadrul Săptămânii Sustenabilității organizate de EFdeN.

efden

Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, a venit cu noutăți, afirmând, pentru EFdeN, că în 2017 se va crea cadrul de reglementare pentru prosumatori, fiind deja demarate discuțiile cu ANRE și Ministerul Finanțelor în acest sens.

În strategie se face referire la o creștere a ponderii consumatorilor ce utilizează sisteme distribuite de generare a energiei electrice pe bază de panouri fotovoltaice, contoare inteligente, sisteme casnice de stocare în baterii, mobilitate electrică și, în general, dispozitive inteligente de consum al energiei, se vor produce transformări importante ale modului în care este distribuită energia electrică. Operatorii de distribuție vor trebui să dezvolte rețele inteligente, apte să interacționeze în timp real cu prosumatorii și să susțină modele dinamice de business, se afirmă în proiectul promovat de Ministerul Energiei în consultare publică. România are o strategie de dezvoltare a rețelelor inteligente, dar implementarea ei se confruntă cu întârzieri, se precizează în același document.

Potrivit strategiei, ANRE va crea cadrul de reglementare necesar integrării prosumatorilor în rețelele de utilități și al accesului producției prosumatorilor pe piața angro – de exemplu, funcționarea agregatorilor de sarcină, care reunesc producția unui număr mare de prosumatori până la depășirea unui prag de capacitate (de ex., 0,5 MW) pentru participarea la piața angro; sau funcționarea platformelor de tip peer-to-peer în micro-rețele (microgrids).

În prezent, ca să îți montezi un sistem de panouri fotovoltaice, obținerea autorizațiilor durează în jur de 450 de zile și necesită peste 12 aprobări, variind foarte mult la nivel național din lipsa unei legislații care să reglementeze acest proces, a sesizat Mihai Toader-Pasti, care împreună cu Claudiu Butacu au fondat proiectul energiaTa. Ne propunem ca prin eforturile la nivel național, prin experiențele altor state care au trecut deja prin acest proces să reușim schimbarea legislației în România și facilitatea producției de energie verde și injectarea ei în sistemul national, a spus Toader-Pasti.

La întrebarea: Cum rezolvăm problema autorizațiilor?, Diana Țenea, Director General la  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a recomandat: „Dacă o autoritate nu răspunde la solicitarea de a emite unaviz în termenul legal, faceți plângere administrativă. Copleșiți autoritățile să facă ceva. Fiți perseverenți! Autoritatea este obligată să vă ofere un răspuns. Când vrei să schimbi lucurile, nu trebuie să te îngrijorezi că deranjezi pe cineva!”

15202571_1867360603484055_8306691162705618666_n

InvesTenergy, Partener Ziua Energiei. Sprijinim inițiativele echipei EFdeN

La Ziua Energiei, organizată în Casa EFdeN, s-a discutat despre implicare şi problemele pe care le întâmpinăm în domeniul energetic. Toți participanții au insistat pe nevoia de implicare, în mod direct, în lucrurile importante, pentru a putea genera o schimbare. „Noi, ca generaţie, avem nişte oportunităţi mult mai mari decât părinţii noştri de care putem să profităm, pentru a crea la rândul nostru noi oportunităţi”, a afirmat Radu Crăciun, reprezentant PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România), la EFdeN. „Investiţiile în energie regenerabilă reprezintă cea mai mare investiţie de după revoluţie până astăzi”, a subliniat Martin Moise, PrimVicepreședinte PATRES.

„Când vorbim despre eficienţă energetică, foarte importantă este componenta educaţională. Ne dorim să educăm specialiştii: instalatori, ingineri şi arhitecţi, că este foarte important să ne orientăm către produsele ecologice care sunt mult mai accesibile şi utile pe termen lung”, a susținut Sorin Matei, Head of BMS Romstal.

Ziua Energiei a continuat cu un Workshop de Eficientizare Energetică. EFdeN împreună cu VLER – Viitorii Lideri Energeticieni ai Românieiam pus la cale o strategie care să ofere cele mai bune soluţii de eficientizare energetică potrivite pentru casele românilor.

După Zilele Inovației, Sustenabilității, Orașelor Inteligente, Energiei, Săptămâna Sustenabilității continuă la EFdeN cu Ziua Educației, Ziua EFdeN  și Ziua Responsabilității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ziua Energiei, EFdeN: Să promovăm prosumatorii în România! Cadru de reglementare, din 2017, promit autoritățile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *