Cehii de la CEZ, între decizia de a de a finanța construcţia unei centrale nucleare din Cehia și a vinde active din Bulgaria, România, Polonia și Turcia. Conducerea Grupului: Operațiunile din România au rezultate foarte bune și nu există o presiune de retragere a investițiilor într-un timp scurt

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cehii de la CEZ, între decizia de a de a finanța construcţia unei centrale nucleare din Cehia și a vinde active din Bulgaria, România, Polonia și Turcia. Conducerea Grupului: Operațiunile din România au rezultate foarte bune și nu există o presiune de retragere a investițiilor într-un timp scurt
  • Acționarii vor aproba, în iunie, strategia de business actualizată a Grupului CEZ
  • În document, nu se fac mențiuni exprese despre decizii de vânzare a activelor din anumite țări, dar se specifică că „Situația de pe piața energiei electrice este marcată de o incertitudine semnificativă, în special în ceea ce privește evoluțiile viitoare în sectorul energetic european. După o traiectorie clară spre liberalizarea pieței, integrare și dereglementare, cu sprijin puternic pentru decarbonizarea energiei, asistăm la tendințe contrare, în special fragmentarea pieței și creșterea influenței reglementării locale a energiei. Această situație a adus riscuri semnificative, în special în ceea ce privește politica de investiții pe termen lung deoarece este foarte dificil să se estimeze evoluțiile viitoare”
  • Din strategia de business actualizată reiese că grupul ceh vrea să-şi consolideze poziţia pe piaţa din Republica Cehă și se face referire la “pregătirea condițiilor pentru construirea unei noi surse nucleare pentru a îmbunătăți securitatea energetică a țării”

În urma articolelor apărute în media din România, conducerea Grupului CEZ a transmis următoarele: “Trebuie mai întâi discutată actualizarea strategiei și apoi să fie aprobată în cadrul Adunării Generale din luna iunie. Procesul de vânzare nu poate începe mai devreme de acest moment. Prin urmare, ne aflăm într-un stadiu incipient. Vânzarea nu este o chestiune care se poate concretiza în următoarele luni. Procesul nu este o consecință a modului de funcționare a companiilor CEZ din România, ci este generat de schimbarea strategiei la nivelul companiei mamă. Procese similare se derulează în prezent și în alte țări în care CEZ este prezentă. Operațiunile din România au rezultate foarte bune și nu există o presiune de retragere a investițiilor într-un timp scurt”.

Poziția CEZ Group

Ultima oră: Compania cehă CEZ intenționează să vândă activele în Bulgaria, România, Turcia și Polonia, ca parte a unei strategii care se concentrează mai mult pe piața internă, a declarat, luni, directorul executiv Daniel Benes pentru cotidianul Hospodarske Noviny, scrie financialintelligence.ro  „În cadrul acestei noi strategii, avem ambiția de a părăsi Bulgaria în următorii ani…”, a declarat Benes într-un interviu acordat cotidianului. „Luăm în considerare un exit din România, din Turcia și ne gândim să plecăm din Polonia, unde avem două centrale electrice pe bază de cărbune, ca parte a reducerii emisiilor de CO2 din grup”, a mai spus Benes.

De câteva săptămâni,  se vehiculează în piața energiei că cehii de la CEZ vor să vândă tot business-ul din România, dar și active pe care le dețin în Bulgaria, Polonia şi Turcia. Site-ul de specialitate e-nergia.ro a publicat, pe surse, că Grupul ceh CEZ vrea să-şi vândă afacerile din România, atât pe zona distribuţie şi furnizare, concentrate în Oltenia, cât şi cele de producţie de energie, concentrate în Dobrogea.

Chiar dacă vicepreședintele Consiliului de Administrație al grupului ceh,  Martin Novák, a fost în România joi, 23 mai, și s-a întâlnit cu conducerea ANRE, informația privind vânzarea activelor din România nu este comentată/confirmată de investitorii cehi. Dacă va fi, într-adevăr,un anunț de vânzare,  s-ar putea să aflăm după Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor care va avea loc  26 iunie. Spunem că este posibil pentru că este o decizie care nu se poate lua cu ușurință…

Potrivit documentelor publicate pe site-ul CEZ Group, acționarii sunt solicitați să aprobe politica de afaceri a Grupului CEZ în variantă actualizată (punctul 8 pe ordinea de zi), în care nu se fac mențiuni exprese despre decizii de vânzare a activelor din anumite țări.

În document, se evidențiază că „Situația de pe piața energiei electrice este marcată de o incertitudine semnificativă, în special în ceea ce privește evoluțiile viitoare în sectorul energetic european. După o traiectorie clară spre liberalizarea pieței, integrarea și dereglementarea, cu sprijin puternic pentru decarbonizarea energiei, asistăm la tendințe contrare, în special fragmentarea pieței și creșterea influenței reglementării locale a energiei. Această situație a adus riscuri semnificative, în special în ceea ce privește politica de investiții pe termen lung deoarece este foarte dificil să se estimeze evoluțiile viitoare”.

Actualizarea  politicii de afaceri a Grupului CEZ reflectă tendințele actuale din sectorul energetic, situația actuală a grupului și evoluțiile viitoare așteptate, inclusiv posibilele oportunități și riscuri. Din strategia de business actualizată reiese că grupul ceh vrea să-şi consolideze poziţia pe piaţa din Republica Cehă. “Grupul CEZ vede ca principale oportunități în îmbunătățirea securității energetice a Republicii Cehe, modernizarea sectorului energetic ceh și îndeplinirea planului de climă și energie al Republicii Cehe, precum și în interconectarea continuă a industriei și comerțului ceh cu țările vecine”, se specifică în document.  Totodată, se face referire la “ pregătirea condițiilor pentru construirea unei noi surse nucleare pentru a îmbunătăți securitatea energetică a țării”.

În paralel cu punerea în aplicare a strategiilor noastre în domeniile principale de afaceri, dorim să continuăm și să optimizăm structura de proprietate a activelor noastre existente și să realizăm strategii de exit eficiente din piețele cu condiții riscante și neperformante, se mai precizează în strategia grupului, fără a se oferi detalii în acest sens.

Posibila decizie de vânzare a unor active din alte țări ar avea la bază, potrivit unor surse din piața energiei, intenția grupului ceh de a finanța construcţia centralei nucleare din Cehia. Conform presei cehe, Guvernul de la Praga se aşteaptă să semneze un contract cu grupul de utilităţi CEZ pentru construcţia unuia sau mai multor reactoare nucleare la Dukovany, o licitaţie urmând să fie organizată la finele lui 2020.

Referitor la vânzarea activelor din Bulgaria – o distribuție, un parc eolian, o firmă de furnizare și una de servicii, Grupul ceh de utilităţi CEZ este în discuții avansate cu două companii interesate.

În România, Grupul CEZ este prezent din 2005, cu nouă companii – Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

În urmă cu câțiva ani, CEZ a vrut să vândă parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare parc de acest gen din Europa. Procedura de căutare a unui investitor pentru parcul eolian a fost însă stopată pe considerentul că va exista o tendință de echilibrare pe schema de sprijin. O parte din producția de energie de la Fântânele-Cogealac nu a fost autorizată de către Comisia Europeană pentru primirea de certificate verzi, deoarece Executivul comunitar a amânat luarea unei decizii pentru ca România să notifice la Bruxelles toate modificările operate schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *