Electrica, cel mai mare finanțator în infrastructura rețelelor de distribuție. Corina Popescu, CEO: Până la finele anului, distribuțiile – pregătite să acceseze fonduri europene

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Electrica, cel mai mare finanțator în infrastructura rețelelor de distribuție. Corina Popescu, CEO: Până la finele anului, distribuțiile – pregătite să acceseze fonduri europene

“Grupul Electrica este cel mai mare finanțator în infrastructura rețelelor: peste 3 miliarde lei după 2014. Și în 2019, planul de investiții a fost unul ambițios, cu 40% peste valoarea minima solicitată de ANRE”, a declarat Corina Popescu, Director General, la Conferința organizată de publicația Focus Energetic.

Până la finele anului, cei 3 operatori de distribuție din cadrul grupului sunt pregătiți să acceseze fonduri europene. Suntem foarte preocupați de accesarea fondurilor europene, ne luptăm pentru acestea pentru că ne ajută să reducem presiunea pe tarife pentru consumatorii finali, a anunțat Corina Popescu.

Grupul Electrica a acoperit pierderea din primul trimestru. Profitul net la 9 luni: 161 milioane lei

După un prim trimestru al acestui an, marcat de modificările semnificative ale cadrului de reglementare, care au avut efecte nefavorabile asupra afacerii, am reușit să recuperăm și, la nouă luni, să înregistrăm un profit net consolidat de 161 milioane lei, ceea ce reprezintă 133% din valoarea bugetată pentru întreg anul 2019, a declarat directorul general al grupului Electrica. Într-o perioadă plină de provocări, am continuat să ne asumăm rolul de companie responsabilă față de cei 3,7 milioane de utilizatori din portofoliu, precum și față de cei peste 7000 de acționari. În egală măsură, considerăm că autoritățile au responsabilitatea de a asigura predictibilitate, un cadru de reglementare care să stimuleze investițiile, precum și tratament echidistant și nediscriminatoriu pentru toți participanții din piața de energie, a adăugat Popescu.

Grupul Electrica a acoperit pierderea din primul trimestru, de 41 milioane lei, printr-un profit net înregistrat în T2 și T3 de 202 milioane RON.  Profitul net consolidat  în primele nouă luni ale acestui an a fost de 161 milioane lei, potrivit unui comunicat al companiei.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4.723 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 14,5%, respectiv 597 milioane RON, față de aceeași perioadă a anului 2018.

În segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 3,9%, ca urmare a creșterii cantității distribuite totale cu 0,5% și a tarifelor medii de distribuție, precum și a majorării semnificative a valorii investițiilor în rețea, în conformitate cu politicile contabile aplicabile, în primele nouă luni din 2019, comparativ cu aceeși perioadă a anului 2018.

În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,4%, ca rezultat al creșterii cu 8,7% a cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul, a majorării prețurilor medii de vânzare cu 5,6%, precum și ca urmare a dezvoltării activității de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziția energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2.446 milioane RON în primele 9 luni din 2019. Această evoluție a fost resimțită în segmentul de distribuție, prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achiziționate pentru acoperirea pierderilor în rețea, influențată de evoluția ascendentă a prețurilor de achiziție a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari față de prețul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distribuție din Grupul Electrica.

Și în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creștere a cheltuielilor cu achiziția de energie electrică cu 34,2%, ca efect cumulat al creșterii prețului de achiziție și al cantității de energie electrică achiziționată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal întrucât, prin tarifele aprobate de către ANRE, prețul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă prețul de achiziție a energiei electrice efectiv realizat.

Pe fondul modificărilor semnificative ale cadrului legislativ și de reglementare, îndeosebi cu efect advers, profitul operațional al Grupului a scăzut cu 190 milioane lei,  comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, la evoluția EBITDA s-a adaugat în principal impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o creștere de 35 milioane RON – ca urmare a aplicării unui nou standard de raportare financiară, începând cu 1 ianuarie 2019, și a volumului de investiții puse în funcțiune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *