Mesajul transmis de Ondrej Safar, country manager CEZ România: “Suntem fericiți aici. Privim România ca pe una dintre cele mai stabile țări. Nu foarte multe lucruri se vor schimba”

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Mesajul transmis de Ondrej Safar, country manager CEZ România: “Suntem fericiți aici. Privim România ca pe una dintre cele mai stabile țări. Nu foarte multe lucruri se vor schimba”
  • El a dat asigurări că toate proiectele vor fi continuate, va începe derularea altora, se vor menține investiţiile şi CEZ România rămâne un partener important pentru mediul în care activează. Grupul nu se grăbește să vândă activele din România

“Suntem fericiți în România. Privim România ca pe una dintre cele mai stabile țări. Nu foarte multe lucruri se vor schimba”, este mesajul transmis de Ondrej Safar, country manager CEZ România, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare pe 2018, cu mențiunea că CEZ nu se grăbeşte să vândă activele din România.

„Acţionarii grupului au votat o nouă strategie pe 26 iulie, care descrie principalele direcţii de dezvoltare în viitor şi care include și renunţarea la activele din România. Acum începem să lucrăm la partea pregătitoare a procesului de vânzare, însă este mult prea devreme să apreciem ceva despre următorii paşi. Nu ne aflăm sub presiunea timpului să facem acest lucru pe termen scurt”, a spus Safar. „Suntem fericiţi în România şi credem că putem primi oferte interesante şi competitive. Dacă nu vor veni oferte, vom repeta procesul. Procesul în sine va fi unul standard şi transparent şi fiecare participant va avea oportunitatea de a face o ofertă, apoi vom decide în funcţie de toate aceste elemente când şi cui vom vinde. Oricine din România sau din străinătate va avea posibilitatea de a face o ofertă”, a continuat şeful CEZ România.

Acesta a subliniat, legat de activitatea companiei: “CEZ înseamnă 1800 angajați. Separat de ceea ce fac acționarii, ei reprezintă adevărata companie. Toate proiectele noastre vor fi continuate, vom începe derularea altora, menţinem investiţiile şi rămânem un partener important pentru mediul în care activăm. Suntem şi vom rămâne în continuare în spatele contractelor pe care le avem şi pe care le vom încheia. Deci, una peste alta, nu foarte multe lucruri se vor schimba”.

2018, considerat un an de succes pentru CEZ România

Grupul CEZ România a încheiat anul 2018 cu un EBITDA de 395,9 milioane de lei, în creştere cu 33 de milioane de lei faţă de anul anterior, respectiv o majorare de 9%/ . La nivelul profitului net, Grupul a a avut o scădere de 471 534 mii lei față de 2017, datorată în principal activității de producție de energie eoliană. Reducerea producției parcurilor eoliene locale ale grupului a fost cauzată de condițiile meteo defavorabile, dar și de faptul că piața anonimă a certificatelor verzi nu a funcționat în cea mai mare parte a anului 2018, după schimbarea legislației privind sprijinirea energiei regenerabile.

În 2018, turbinele din parcul eolian Fantanele – Cogealac au produs un total de 1 105 GWh, Grupul CEZ România rămânând cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din țară.  La nivelul operatorului de distributie, investitiile in retea au fost insotite de rezultate importante in cadrul proiectului SMART Transformation. In 2018, Distributie Oltenia a fost primul operator de distributie care a implementat sistemul MWM (work mobile management) in aria sa operationala, reducand timpul de interventie al echipelor sale operative prin alocarea celei mai apropiate ture de zona unei deficiente electrice dar si inlocuirea fiselor realizate pe hartie, in teren, pentru fiecare incident in retea, cu tablete. De asemenea, in 2018, procesele smart implementate de Distributie Oltenia au dus la reducerea pierderilor in retea cu 5,6% fata de 2017, operatorul investind 183 961,5 mii LEI in CAPEX (din fonduri proprii) si 181 987,1 mii LEI reprezentand puneri in functiune. La nivel operational, investitiile operatorului au fost directionate catre continuarea integrarii statiilor de transformare in SCADA, modernizarea si inlocuirea transformatoarelor, instalarea echipamentelor telecomandate, imbunatatirea retelei de joasa si medie tensiune si asigurarea conditiilor propice consumatorilor de energie pentru racordarea la reteaua electrica.

Tot in 2018, Distributie Oltenia a inaugurat prima statie de transformare de tip Greenfield din regiunea Olteniei, la Craiova, in zona industriala de est a orasului, in sprijinul dezvoltarii sectorului industrial din regiune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *