Prezentul și viitorul înseamnă orașe smart, care să corespundă nevoilor de eficiență energetică. Lecții de învățat, modele de urmat

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Prezentul și viitorul înseamnă orașe smart, care să corespundă nevoilor de eficiență energetică. Lecții de învățat, modele de urmat

Prezentul și viitorul înseamnă orașe smart, care să corespundă nevoilor de eficiență energetică. Orașele sunt responsabile pentru cantitatea cea mai mare de emisii de gaze cu efect de seră și pot să-și reducă amprenta de carbon prin eficientizare energetică.

În orașele lumii, din ce în ce mai multe clădiri se remarcă prin arhitecturi verzi şi grădini pe acoperişuri ce oferă protecţie împotriva razelor ultraviolete, reduc temperatura ambiantă şi păstrează răcoarea în interiorul clădirilor. Încă din 2014, o clădire de 24 de etaje din Singapore a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de cea mai mare grădină verticală din lume. În Paris, municipalitatea și-a asumat reducerea emisiilor de gaze de seră cu 75% până în 2050, angajament care a debutat cu inaugurarea a opt clădiri-turn cu arhitectură verde.


Clădirile sunt învelite în ziduri verzi care reciclează energia. Arhitect:
Vincent Callebaut,

Sunt multe lecții pe care ni le oferă țările europene, modele de bune practici. De exemplu, Berlinul și-a propus să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050 și abundă de spații verzi, sute de piste pentru biciclete și stimulente de reciclare. În Suedia, casele din Malmö, care au fost adaptate pentru consumuri reduse de energie. Este uimitor devotamentul neclinitit al oamenilor din Copenhaga de a călători cu bicicleta. Iar Viena are încă din 2014 o strategie pentru a deveni un oraș inteligent, concentrându-se pe eficiența energetică și creșterea calității vieții. Unul dintre subprogramele derulate, denumit Power-2-Heat, transformă energia neutilizată în energie termică și o distribuie în aproximativ 20.000 de gospodării.

Malmö, Suedia: De la beton industrial, spre cel mai verde oraș de pe planetă. Casele sunt adaptate pentru consum redus de energie

După mulți ani de investiții înțelepte, orașul suedez Malmö, cu 600.000 de locuitori, a scăpat de titulatura de „junglă pustie de beton industrial” devenind unul dintre cele mai verzi orașe de pe planetă. Presa de specialitate a prezentat exemple de bune practici: portul occidental, care este alimentat cu 100% energie regenerabilă produsă local. Fiecare casă este adaptată pentru consum redus de energie, unele fiind echipate cu tehnologii avansate, altele bazându-se pe tehnici simple. Toate casele noi din Malmö sunt izolate, energia din sistemul de ventilație este refolosită pentru a încălzi radiatoarele și apa. În Malmo, autoritățile au construit case și birouri alimentate doar cu energie din surse regenerabile, produsă la nivel local. Multe clădiri au panouri solare, care produc atât căldură, cât și energie. Unele au instalate eoliene pe acoperiș. În viitor, toate construcțiile ar trebui să fie durabile și inteligente. Aceasta este viziunea din Malmö.

Suedezii adoră și ciclismul: fiecare a patra călătorie din Malmö se face cu bicicleta.

Berlin, Germania: Blocuri de apartamente care filtrează apa pentru a hrăni grădinile de pe acoperiș

Capitala Germaniei și-a redus emisiile de CO2 cu o treime și își propune să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Berlin este un oraș aflat într-o continuă schimbare, cu peste 2.500 de spații verzi, sute de piste pentru biciclete și stimulente de reciclare (se acordă 0,25 € pentru fiecare sticlă de plastic reciclată). Există blocuri de apartamente care filtrează apa pentru a hrăni grădinile de pe acoperiș.

Oslo, Norvegia: Subvenție națională pentru vehicule electrice și panouri solare

Oslo este prezentat ca orașul care deschide calea către orașele verzi din Europa. „Oslo este probabil cel mai avansat oraș pentru durabilitate”, a declarat James Court, șeful de politică al Asociației pentru Energie Regenerabilă din Marea Britanie, pentru HuffPost UK. „Faptul că Norvegia este aproape de electricitate regenerabilă 100% este un loc incredibil, plus că există o subvenție națională pentru vehicule electrice și panouri solare”, spune Court.

Oslo deține un sistem de încălzire bazat pe energie regenerabilă, obținută în mare parte prin combustia propriului gunoi. De asemenea, a implementat un sistem inteligent de iluminare, care permite ajustarea luminilor în funcție de vreme și de condițiile de trafic, ceea ce ajută la economisirea energiei. Până în 2030, autoritățile și-au propus o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50%, iar până în 2050 vor să își neutralizeze impactul asupra mediului.

Avem exemple de bune practici în domeniul eficienței energetice și în orașele din România, nu la nivelul orașelor europene, dar se fac pași în această direcție. În ultimii ani, din ce în ce mai multe orașe au inițiative de tip Smart City.        

Cluj-Napoca: Primul oraș din țară care a încurajat constructorii să fie atenți la consumul de energie

De exemplu, municipiul Cluj-Napoca se remarcă prin aplicarea cu succes a mai multor proiecteprivind eficiența energetică. Este primul oraș din țară care a încurajat constructorii să fie atenți la consumul de energie. Totodată, este primul oraș care a pus în funcțiune o flotă de autobuze electrice pentru transportul cetățenilor.

Până în octombrie anul viitor, clădirea Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca va fi eficientizată energetic în scopul reducerii consumului energetic, inclusiv prin utilizarea surselor de energie regenerabilă. Cu bani europeni, se va izola termic fațada, se va instala un nou sistem de încălzire, spitalul va fi dotat cu corpuri de încălzire cu ventiloconvectoare, instalația de iluminat va fi modernizată, se vor pune panouri solare pentru asigurarea apei calde la bucătărie, se vor instala ventilatoare și  recuperatoare de căldură, pentru creșterea performanței energetice a clădirii. În final, se așteaptă o scădere a consumului de energie pentru clădirea reabilitată cu 31%, scăderea gazelor cu efect de seră cu 14,59%, reducerea consumului final de energie din surse neregenerabile cu 53,62%. Tot cu fonduri europene, se lucrează la eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe. Vor fi peste 58 de blocuri și 2511 de apartamente reabilitate.

Iar Universitatea Tehnică din Cluj organizează cursuri postuniversitare care cercetează tehnici de analiză energetică a clădirilor.

Reșița: Blocurile comuniste, transformate după lucrări de eficientizare energetică; serviciu de bike-sharing

Municipiul Reșița s-a schimbat la față și nu a fost deloc ușor. Blocurile comuniste au fost reabilitate, după realizarea unor lucrări ample de eficientizare energetică, au fost modernizate cele 7 licee din oraș, se achiziționează 17 tramvaie noi. Un alt proiect care se remarcă este crearea unui serviciu de bike-sharing printr-o sursă de finanțare transfrontalieră cu Serbia și a unei piste de biciclete, printr-un proiect de mobilitate urbană.

Conform datelor Energy Policy Group (EPG), un think-tank specializat în domeniul energiei, în România sunt peste 8.300.000 de clădiri. Majoritatea clădirilor sunt construite înainte de ’90 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzătoare și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

De exemplu, printre multe alte măsuri, simpla înlocuire a becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat cu până de 4 ori.

NOTĂ:

Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. România Eficientă își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *