Primim la redacție. Apel către guvernanți: Nu ignorați semnalele pe care piața de energie electrică le transmite!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Primim la redacție. Apel către guvernanți: Nu ignorați semnalele pe care piața de energie electrică le transmite!

George Niculescu, investitor în domeniul regenerabilelor: România are nevoie, urgent, de noi capacități de producție care pot intra rapid în sistem și care pot livra energie ieftină pentru a pondera tendința de creștere a prețurilor

Autor: George Niculescu

In conditiile unei opriri controlate a unui reactor de la Cernavoda, preturile energiei electrice au explodat pe piata PZU, administrata de OPCOM. Conform datelor publice de pe site-ul OPCOM (18.09.2019), putem observa ca pretul energiei electrice a atins valoarea record de 722 de lei in medie, pe unele intervale orare, aceasta tranzactionandu-se si cu 750 de lei per MWh.

Acest lucru ne arata cat de sensibil/vulnerabil este Sistemului Energetic National in lipsa unor noi capacitati de productie. Trebuie mentionat faptul ca in momentul in care scriu aceste randuri, importam aproximativ 600 de MW. In timp ce pe hartie avem capacitate instalata de productie de aproximativ 24.000 MW, vedem ca la un consum de 7200 de MW deja preturile energiei electrice ating valori record iar importurile cresc substantial. Adevarul este ca din cei aproximativ 24.000 de MW instalati in capacitati de productie, putem observa ca ne putem baza cu adevarat doar pe aproximativ 8000-9000 de MW. Ultimile investitii in capacitati noi de producere s-au pus in functiune preponderent in perioada 2011-2015, de atunci insa apetitul investitional in acest sector a scazut din cauza deselor modificari legislative si a riscurilor de ordin legislativ ce rezulta din lipsa de predictibilitate.

Romania are nevoie urgent de noi capacitati de productie care pot intra rapid in sistem si care pot livra energie electrica ieftina pentru a pondera tendinta de crestere a preturilor. Tehnologiile regenerabile de producere a energiei electrice au evoluat mult, iar daca tinem cont si de faptul ca pretul capacitatilor de stocare a energiei a scazut consiberabil, din punctul meu de vedere consider ca acesta este obiectivul care trebuie asumat de decidentii politici din Romania. In acest sens, anul acesta, Comisia Europeana a recomandat Guvernului Romaniei să majoreze, până „la cel puţin” 34%, ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrica, dar decidentii politici aflati la putere nu au luat inca nici o masura in aceasta directie.

Prinsi cu campania electorala si cu jocurile politice, guvernantii nostri ignora semnalele pe care piata de energie electrica le transmite. Or, fara adoptarea unor masuri rapide cu privire la incurajarea investitiilor in sectorul de producere a energiei electrice, deznodamantul va fi unul nefericit: preturile vor continua sa creasca, furnizorii isi vor transfera costurile catre consumatorii finali fapt ce va duce la majorari de preturi pentru majoritatea produselor de larg consum, iar securitatea energetica va ramane doar un mit!


Publicat de

George Niculescu

Director PATRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *