Șefii CE Oltenia insistă la acționari să aprobe dizolvarea voluntară și radierea societății proprii CEO Trading SRL

Publicat pe Categorii Actual, Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Șefii CE Oltenia insistă la acționari să aprobe dizolvarea voluntară și radierea societății proprii CEO Trading SRL
  • Conducerea companiei invocă, în luarea acestei decizii, dificultățile financiare ale acționarului unic CE Oltenia cauzate de cheltuielile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, impunându-se conservarea resurselor financiare, inclusiv prin diminuarea până la eliminare a cheltuielilor rezultate din valabilitatea licențierii și a cheltuielilor rezultate din legislația primară și secundară

Directoratul CE Oltenia insistă să obțină aprobarea acționarilor, în ședința AGEA programată pentru 26 august, pentru dizolvarea voluntară și radierea firmei proprii de trading energie – CEO Trading SRL.

Acționarii au fost solicitați, în mai multe rânduri, să aprobe radierea CEO Trading, care este pe pierdere și cu datorii de 5 ani.

Conducerea companiei invocă, în luarea acestei decizii, dificultățile financiare ale acționarului unic CE Oltenia cauzate de cheltuielile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, impunându-se conservarea resurselor financiare, inclusiv prin diminuarea până la eliminare a cheltuielilor rezultate din valabilitatea licențierii și a cheltuielilor rezultate din legislația primară și secundară, reiese din documentul ce va fi prezentat acționarilor.

Înființată în 2014, ca o necesitate de vânzare la export a energiei produse de CE Oltenia, este evident că CEO Trading nu-și poate atinge scopul cât timp legislația nu permite producătorilor să exporte direct. Potrivit explicațiilor oferite de șefii CE Oltenia, în anul 2015 a crescut prețul la licitațiile de ATC organizate de Transelectrica la aproximativ 5 euro/MWh, ceea ce a făcut practice imposibilă participarea CEO Trading pe piața de energie electrică. Plus că în toți anii de la înființare, firma a avut pierderi, după cum urmează:  8.000 lei (2014), 17.000 lei (2015), 19.000 lei (2016), 4.000 lei (2017), 4.000 lei (2018), 4.000 lei pe primele 10 luni ale anului 2019.

Pentru garantarea desfășurării activităților pe piețele de energie electrică, a fost perfectată o convenție între CE Oltenia ca acționar unic și CEO Trading pentru 1.000.000 Euro, în conformitate cu Ordinul ANRE 48/2013.

În acest moment, CEO Trading poate cumpăra energie de pe piețele administrate de OPCOM sau de la CE Oltenia la prețul bugetat de 65 euro/MWh incluzând costul certificatelor de CO2. Prețurile actuale din piață nu oferă posibilitatea obținerii de profit prin revânzarea acesteia la export, precizează reprezentanții producătorului de energie. Date fiind prioritățile actuale financiare ale companiei mama, CEO Trading a fost exclusă de pe PCCB și alte piețe urmare a neplății taxelor către OPCOM pentru 2016. Firma nu mai poate participa pe PZU deoarece garanția de participare a fost disponibilizată în favoarea CE Oltenia, după cum reiese din documentul consultat de InvesTenergy. O reînscriere pe piețele administrate de OPCOM presupune constituirea de garanții și achitarea debitelor restante, iar CE Oltenia nu își permite efectuarea acestor plăți.

Citiți mai mult: https://www.investenergy.ro/cronica-unei-societati-cu-final-previzibil-dupa-5-ani-pe-pierdere-si-cu-datorii-ce-oltenia-cere-actionarilor-sa-aprobe-radierea-firmei-proprii-de-trading-energie-ceo-trading/

CEO Trading SRL a fost înființată în baza hotărârii AGEA din septembrie 2014 a asociatului unic CE Oltenia. Are ca principal obiect de activitate comercializarea, trasnportul și distribuția energiei electrice, precum și comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte, putând desfășura și activități de import export. Societatea nu are salariați.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *