Propunere de modificare a Legii energiei, în dezbatere la Senat. 22 parlamentari PSD cer publicarea contractelor de pe piața reglementată și de export

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Propunere de modificare a Legii energiei, în dezbatere la Senat. 22 parlamentari PSD cer publicarea contractelor de pe piața reglementată și de export

Parlamentarii, mai ales cei din PSD, sunt preocupați să modifice Legea energiei și a gazelor. Un grup format din 22 parlamentari PSD au înaintat Senatului pentru dezbatere o Propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr.123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale. Și președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a anunțat, recent, la Conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică în România – AFEER, că modificările la Legea 123 urmează să intre în dezbateri parlamentare, el avansând însă luna februarie 2016. Referindu-se la contractele bilaterale, Iancu a precizat: “Avem în prezent toate instrumentele de piață. Lipsește unul singur, cel al contractelor bilaterale, care a fost sistat în iunie 2012.Este momentul să reluăm această discuție împreună cu actorii din piață. Trebuie să găsim pârghiile pentru reintroducerea contractelor bilaterale”.

electrica11-300x225

Inițiativa grupului de parlamentari, din care face parte și Rodin Traicu, membru în Comisia de Industri și Servicii, condusă de Iulian Iancu, nu face referire la contractele bilaterale, însă sunt atacate alte aspecte, de maximă importanță pentru sectorul energetic.

Modificările la Legea energiei și a gazelor au în vedere o serie de mecansime care să facă legea mai operațională și mai în acord cu realitatea din economie și societatea nostră, argumentează inițiatorii propunerii legislative. În vederea eliminării unor riscuri privind siguranța Sistemului Energetic Național se propune o mai bună ocrotire a libertății de alegere a fiecărui producător de energie electrică și o precizare mai amănunțită a capacității de alocare de interconexiune pe termen lung. Totodată, se avansează folosirea cu prioritate a rezervelor interne de cărbune, respectiv reducerea dependenței de importuri. Se mai propune accesul nediscriminatoriu, cu același tarif pentru serviciul de introducere a energiei electrice în rețea, precum și tratament egal pentru toți producătorii de energie acreditați din punct de vedere tehnic.

Principalele amendamente aduse Legii 123

Potrivit legii în vigoare, prin hotărâre a Guvernului, pentru siguranța alimentării cu energie electrică, se poate acorda acces garantat la rețelele electrice pentru energia produsă din centrale electrice care utilizează combustibili din producția internă, dar numai pentru cantități anuale corespunzătoare unei energii primare de 15% din cantitatea totală de combustibil echivalent, necesară pentru a produce energia aferentă consumului brut final al țării. Se propune creșterea procentului de la 15 la 25%, pe considerentul folosirii rezervelor interne de cărbune, suficiente pentru următorii 50 de ani.

Pentru o concurență corectă între producători, grupul celor 22 de parlamentari solicită egalarea tarifului aferent serviciului pentru introducerea de energie electrică în rețea, practicat de Transelectrica, care este diferit pe cele opt zone de licență.

În propunerea legislativă sunt avansate o serie de amendamente ce fac referire la sectorul regenerabilelor. Astfel, se insistă pentru promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obțină cel mai mic preț posibil la consumator. Operatorul de transport și sistem va realiza planificarea operațională și conducerea operativă a SEN la nivel central și teritorial pe baza prognozei proprii, preluând energia produsă din surse regenerabile sau în cogenerare de înaltă eficiență, în măsura în care funcționarea sigură a rețelei naționale de energie electrică permite acest lucru.

La elaborarea planului de apărare a SEN împotriva perturbațiilor majore, se propune ca în fiecare interval de dispecerizare cantitatea preluată din centralele cu funcționare impredictibilă, eoliene sau solare, să nu poată depăși suma benzilor de reglaj primar, secundar și terțiar rapid contractate de operatorul de transport și sistem.

Prețurile și cantitățile stabilite în urma tranzacțiilor efectuate pe toate piețele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piața reglementată și de export se fac publice conform reglementărilor ANRE, propun inițiatorii propunerii legislative. Potrivit acestora, prin nepublicarea profilărilor orare ale cantităților în cazul contractelor reglementate și a celor de export, ANRE încalcă prevedrile articolului 23 din Legea energiei.

Pe motiv că toți producătorii trebuie să fie tratați nediscriminatoriu, se recomandă eliminarea dispecerizării prioritare a energiei produse din surse regenerabile și în cogenerare de înaltă eficiență.

Grupul de parlamentari face demersuri ca propunerea legislativă să devină lege.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Propunere de modificare a Legii energiei, în dezbatere la Senat. 22 parlamentari PSD cer publicarea contractelor de pe piața reglementată și de export”

  1. Initiatorii au citit cumva legislatia europeana sau o vor face dupa declasarea infringemetului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *