Un număr de 47 de investigații au fost declanșate în 2015 pe piața de energie europeană în baza REMIT. Potrivit unui document al Agenției pentru cooperarea autoritatilor de reglementare din domeniul energetic, numărul de investigații ale potențialelor încălcări ale Regulamentului privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT) a crescut la 47 la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2015.
Agenția a anunțat deschiderea a trei cazuri noi în trimestrul trei referitoare la potențiale încălcări ale REMIT, alte două fiind închise. Compania Iberdrola a fost amendată cu 25 milioane euro, la sârșitul anului 2015, de către autoritatea spaniolă CNMC pentru manipularea prețurilor. Tot la finele anului trecut, Autoritatea de reglementare în domeniul concurenței din Estonia a amendat operatorul de transport și sistem Elering cu 10.000 euro pentru neinformarea pieței în timp util că lucrările de întreținere la cablul de 650 MW Eastlink vor dura mai mult decât era așteptat.
Regulamentul european, ce implică raportări complexe, asigură o disciplină și corectitudine a operatorilor pe piața energiei, posibilitatea unor “înțelegeri” între participanți dispare, REMIT acoperind foarte bine orice încercare de manipulare a pieței energiei.
REMIT în România
Autoritățile române au atras atenția participanților la piața energiei asupra REMIT. Practic, operatorii care nu nu respectă regulamentul european riscă să li se interzică tranzacţionarea pe piaţă.
Începând din luna octombrie 2015, participanții la piața energiei s-au înregistrat în Registrul European Centralizat, fiind obligați să facă publice în mod efectiv și în timp util informațiile privilegiate pe care le dețin referitoare la o întreprindere/instalațiile pe care respectivul participant la piață/întreprinderea-mamă a acestuia sau o companie asociată le deține în proprietate/ controlează sau ale căror aspecte operaționale intră în atribuțiile participantului la piață respectiv. Se transmit informații pe tot lanțul: ordine de tranzacționare, contracte încheiate, energie livrată.
În lipsa codului ACER, se va proceda la suspendarea de la tranzacționare a participanţilor aflați în această situație, avertizează OPCOM. În calitate de RRM, OPCOM a transmis în sistemul informatic al Agenției (ARIS) detaliile contractuale în format standard pentru un număr de 2.459 contracte în numele a 139 participanți, susținând în acest fel îndeplinirea obligațiilor de raportare ce revin participanților conform REMIT, potrivit unui comunicat de presă .
În ceea ce privește obligațiile de raportare a detaliilor privind contractele standard și ordinele de tranzacționare, în conformitate cu prevederile REMIT, participanţii la piaţă care intenționează efectuarea de tranzacţii cu produse energetice angro raportate către ACER au obligaţia înscrierii în Registrul naţional instituit de ANRE, în vederea obținerii codului ACER.
Conștientizarea importanței procesului de raportare a tranzacțiilor și ofertelor din piața angro de energie de către toți cei implicați reprezintă un element esențial în îndeplinirea obligațiilor de raportare și atingerea scopului final al REMIT, respectiv asigurarea integrității și transparenței pieței angro de energie, se menționează în comunicatul OPCOM.