După ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a umblat la tarifele de distribuție, reducându-le substanțial – în medie cu 12% , operatorii apelează la Instanță pentru a-și apăra drepturile. Startul a fost dat de companiile de distribuție Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Dobrogea, care au decis să se judece cu ANRE, la Curtea de Apel București. Cele mai mari reduceri de tarife au fost operate la companiile de distribuție ale Enel, acestea variind de la 13,75% la 16,3%, în funcție de joasă, medie și înaltă tensiune.
Surse autorizate ne-au declarat că și ceilalți distribuitori sunt pregătiți să se judece cu ANRE pentru suspendarea executării și anulării ordinului prin care a modificat recent metodologia de stabilire a tarifelor de distribuție de energie electrică. Pentru a putea reduce tarifele cu până la 16% în 2016, Autoritatea a emis un ordin prin care se elimină plafonul procentual anual în limita căruia poate să scadă tarifele de distribuție, însă se păstrează un plafon pentru majorările de tarife!
Începând cu cea de-a treia perioadă de reglementare, tarifele de distribuție nu vor crește de la un an la altul în termeni reali cu mai mult de 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuție și cu mai mult de 7% pentru tariful mediu ponderat. Ordinul ANRE privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit unei informări transmise de ANRE, în data de 12.2015 și apoi 23.12.2015 au avut loc termenele de judecată pentru Enel Banat și respectiv – Enel Dobrogea și Enel Muntenia. În toate cele trei dosare, Curtea de Apel București a hotarat respingerea cererii de suspendare ca fiind neintemeiată, susțin reprezentanții ANRE cu precizarea că reclamanții au posibilitatea să formuleze recurs în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.
Referitor la reducerea record a tarifelor de distribuție cu 12% în medie, pentru care ANRE a umblat la metodologie, distribuitorii și-au exprimat nemulțumirile, considerând că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor le va afecta semnificativ activitatea, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori.
În replică, invocând respectarea principiului transparenței în activitatea de reglementare, ANRE a făcut publice investițiile distribuitorilor în anul 2014 și 2015. Dacă în 2014, cei 8 operatori de distribuție au realizat 95,6% din totalul prognozat de investiții, pe primele 8 luni ale anului în curs au realizat doar o treime din investițiile prognozate, potrivit datelor Autorității!