5 Martie – Ziua mondială a eficienței energetice

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic 5 Martie – Ziua mondială a eficienței energetice

Autor: George Niculescu, Investitor în sectorul regenerabilelor

Astăzi, 5 Martie, se sărbătorește, la nivel mondial, ziua eficienței energetice.

Această zi a fost stabilită în onoarea primei reuniuni a experţilor din lume care a avut loc pe 5 martie 1998, în Austria, în cadrul căreia s-a discutat despre criza energetică şi soluţiile posibile.

Nu putem trata subiecte importante care se afla pe agenda decidenților politici, precum dezvoltare durabilă, eradicarea sărăciei energetice sau schimbările climatice ignorând beneficiile pe care le poate aduce conceptul de eficiență energetică.

În urma unei simple căutări pe internet, putem remarca că în anul 2018, la nivel global, industria a utilizat aproximativ 28% din totalul de energie consumată, iar domeniul transportului a folosit aproape 32%. Restul de 40% din totalul energiei a fost folosit de clădiri, fie ele rezidențiale sau de birouri. Informațiile  sunt publice.

Anul trecut, Comisia Europeană a lansat o campanie de informare privind eficiența energetică care a inclus și o caravană în București, la Mioveni și la Craiova. Scopul a fost acela de a informa cu privire la beneficiile pe care le poate aduce implementarea unor măsuri de eficiență energetica. Și pentru ca am menționat cuvântul “beneficii”, este bine de știut că pe lângă aspectele ce țin de mediul inconjurator, eficiența energetică poate să însemne facturi mai mici la utilități (energie electrică, gaze naturale), costuri mai mici cu încălzirea/răcirea locuinței.

Un prim pas ar trebui să îl facă autoritățile locale și cele centrale prin implementarea măsurilor de eficiență  energetică în clădirile publice pe care le au în folosință. Mă refer aici și la un sistem de monitorizare în timp real al consumului de energie. Nu-i așa că ar fi interesant să vedem cu toții în ce interval orar își desfășpară autoritățile activitatea, urmărind consumul de energie?

Pe fondul unui dezinteres general pentru o problema serioasă, Comisarul European pentru Energie, Arias Maria Canete, a trimis o scrisoare oficială Guvernului României, în luna februarie 2019, în care se precizează că țara noastră nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în ceea ce privește performanța energetică a clădirilor publice. Guvernul României trebuie să prezinte măsurile în termen de 2 luni. Atenție! Până la infringement mai este doar un pas!  Lucru care nu ne onorează, mai ales că, în această perioadă, țara noastra deține Președinția Consiliului European.


Publicat de

George Niculescu

Director PATRES

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *