Strategia Energetică: Rezervele de gaze și țiței se vor epuiza în 15 – 20 de ani

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Strategia Energetică: Rezervele de gaze și țiței se vor epuiza în 15 – 20 de ani

Rezervele actuale de gaze și țiței ale României se vor epuiza în 15 – 20 de ani, se estimează în prima parte din Strategia Economică a României publicată pe site-ul Ministerului Energiei. Puteți consulta „Analiza stadiului actual”, respectiv „Angajamentele internaționale ale României în sectorul energetic” , ce constituie o radiografie a sistemului energetic românesc și relevă tendințele actuale ale acestuia.

“La producția media anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani”, potrivit documentului menționat. Se mai precizează că perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României.

zacamant-important-de-gaze-descoperit-in-marea-neagra-rezervele-pot-depasi-30-miliarde-metri-cubi_size4

Ministerul Energiei apreciază că, pe termen scurt și mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

„În ceea ce privește explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom și ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 și 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăși 30 miliarde mc de gaze”, se menționează în documentul citat.

Ministerul Energiei semnalează și că rezervele actuale de țiței ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani la producția medie anuală din ultimii ani (3,9 milioane tone) și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire de 5% pentru rezervele de țiței și condensate.

În ultimii cinci ani, producția internă de țiței a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului, se precizează în document. În contextul actual al prețului țițeiului și al previziunilor pesimiste privind redresarea sa în următorii ani, se anticipează un volum redus de investiții și cheltuieli pentru menținerea producției. De evidențiat și că majoritatea zăcămintelor de țiței din România sunt zăcăminte mature, a căror menținere în producție necesită un volum mare de investiții și cheltuieli de operare. În ultimii cinci ani s-a renunțat la 32 zăcăminte mature de țiței, considerate neeconomic de exploatat. ‘Este de așteptat ca în următorii ani, dată fiind evoluția nefavorabilă a prețului, numărul zăcămintelor închise să crească și, în consecință, producția să scadă. De asemenea, interesul investitorilor pentru concesionarea unor perimetre de exploatare țiței este în scădere’, constată reprezentanții Ministerului Energiei.

Pe termen scurt și mediu, rezervele sigure de țiței pot fi majorate prin introducerea de noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin dezvoltarea proiectelor de explorare a zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a celor onshore cu geologie complicată și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *