- Compania va acorda dividende în valoare totală de 291,58 milioane de lei în acest an, respectiv un dividend brut per acţiune de 0,86 lei
Este vremea schimbărilor la Electrica. Potrivit Preşedintelui Consiliului de Administraţie, Cristian Buşu, 2015 a fost anul schimbărilor majore pentru Electrica, când s-a realizat un salt important în privinţa reorganizării companiei (declaraţie preluată din Raportul anual 2015). În prezent, compania se prezintă într-o nouă structură organizaţională şi se lucrează la o nouă cultură Electrica, centrată pe etică şi integritate, cu accent pe dezvoltarea şi implicarea oamenilor, afirmă Buşu.
Schimbările vor continua şi în 2016, atât la nivel de conducere, cât şi în activitate. A fost revocat directorul general Ioan Roşca, sunt vizaţi şi alţi directori din grup, urmează ocuparea unor poziții cheie în urma unor concursuri. Se lucrează de zor la selecţia candidaților pentru poziția de director general al Electrica, numărul celor înscrişi iniţial find de ordinul zecilor. Directori de la importante companii din energie râvnesc la șefia Electrica! Oficialii Ministerului Energiei au mari aşteptări de la conducerea companiei, care este aşteptată să ia decizii şi să investească resursele suplimentare în dezvoltarea de business, în identificarea de noi oportunități astfel încât banii investiți să se reîntoarcă în societate, ca aceasta să-și susțină business-ul pe termen mediu și lung.
Între timp, acţionarii au fost solicitaţi să aprobe, în şedinţele AGOA şi AGEA din 27 aprilie, zeci de puncte de pe ordinele de zi, de-a dreptul impresionante.
Compania se va prezenta cu o nouă denumire. Acţionarii au fost de acord ca Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice – Electrica SA să se numească Societatea Energetică Electrica.
Acţionarii au respins modificarea actului constitutiv pe motiv că nu a fost întrunită majoritatea din numărul total de voturi, astfel că se mai întârzie implementarea unui concept unitar în filalele companiei, să fie practic aceeași guvernanță și strategii comune la nivel de companie mamă și filiale.
În ședințele AGEA și AGOA au mai fost aprobate de către acţionari: planul anual de investiții consolidat la nivelul grupului Electrica aferent anului 2016; bugetele de venituri și cheltuieli ale grupului, respectiv filialelor; situațiile financiare ale filialelor Electrica; repartizarea profitului aferent anului 2015, precum și distribuirea de dividende către acționarii filalelor. Electrica va acorda dividende în valoare totală de 291,58 milioane de lei în acest an, respectiv un dividend brut per acţiune de 0,86 lei, mai mare cu 20% decât cel acordat pentru exerciţiul financiar din 2014. În ședința AGOA a fost prezentat şi aprobat: raportul anual al Consiliului de administrație privind activitatea Electrica pentru exercițiul financiar 2015, situațiile financiare anuale ale companiei pentru 2015. Acţionarii şi-au dat ok-ul şi pentru renumirea KPMG în calitate de auditor financiar al Electrica.
În schimb, acţionarii nu au fost de acord cu vânzarea, în cursul anului 2016, către fiecare dintre filialele de distribuție ale Electrica a sistemului de citire automată a contoarelor (AMR- Automatic Meter Reading) proprietatea societății, la un preț reprezentând valoarea de inventar, minus ce au achitat deja filialele în baza contractelor de prestări servicii pentru folosirea sistemului AMR, plus un profit de 5%.