Acționarii, convocați din nou la Electrica, pentru scoaterea Fondului Proprietatea din filiale

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential
Prima Pagina Energie Electrica si termica Acționarii, convocați din nou la Electrica, pentru scoaterea Fondului Proprietatea din filiale

electrica
La Electrica, evenimentele se precipită. Acționarii sunt convocați, din nou, pe 10 noiembrie, la cererea BERD și a fondurilor ING și Newtyn Partners. Se solicită aprobarea acestora pentru mandatarea Consiliului de Administraţie să înceapă negocierile cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării întregii participaţii deţinute de acesta la filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica. Potrivit unui raport transmis BVB, CA va trebui să încheie procesul de negociere până la data de 31.03.2016. Acționarii Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare dețin împreună peste 15% din capitalul social al Electrica.

Potrivit raportului, obiectul achiziţionării: vânzarea deținerilor FP la capitalul social al Electrica Distribuţie Muntenia Nord („EDMN”), Electrica Distribuţie Transilvania Nord („EDTN”), Electrica Distribuţie Transilvania Sud („EDTS”) şi Electrica Furnizare SA („Electrica Furnizare”), după cum urmează: 21,99% din capitalul social al EDMN, respectiv [7.796.022] acţiuni; 22% din capitalul social al EDTN, respectiv [8.167.813] acţiuni; 21,99% din capitalul social al EDTS, respectiv [9.327.282] acţiuni; 22% din capitalul social al Electrica Furnizare, respectiv [1.366.412] acţiuni.

Preţul oferit către Fondul Proprietatea pentru dobândirea acestor deţineri va trebui să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. Reprezentanți ai grupului Electrica nu par optimiști în privința reușitei negocierilor! Este greu de crezut că Fondul Proprietatea va lăsa la preț, mai ales că negocierile nu sunt reluate la solicitarea sa, dar merită încercat, spun aceștia. La momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei, se mai menționează în document.

Cât timp se aranjează ordinea de zi pentru Adunarea Generală a Acționarilor și se fac diverse scenarii, Banca americană Citigroup a decis să scoată Electrica din lista companiilor de top din regiune pe care le recomandă investitorilor. Decizia a fost luată ca urmare a luptei pe care statul român o duce cu administratorii privați ai Electrica, scandal de care americanii vor sa stea departe, afirmând că „nu sunt avocați”, potrivit Wall-Street, care citează surse din piață.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *