Cu sprijinul Poliției, Enel Distribuţie Dobrogea a realizat în perioada 1-9 august acțiuni de control în județul Constanța, pentru depistarea branșamentelor ilegale la rețeaua de electricitate.
“Au avut loc aproape 500 de controale și s-au constatat peste 60 de infracţiuni în județul Constanța, prevăzute de Legea nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale. În toate cazurile, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de energie electric”, se precizează într-un comunicat al companiei.
Pentru deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice, cei gasiți vinovați sunt pedepsiți, legal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Potrivit datelor Enel, în 2014, în urma controalelor efectuate cu sprijinul Poliției Române au fost întocmite circa 340 de plângeri penale în județul Constanța și un total de peste 1.870 în toate zonele deservite de Enel. În primele șase luni ale acestui an, au fost întocmite deja circa 200 de plângeri penale în județul Constanța și un total de peste 1.500 în toate zonele deservite de Enel.
Reprezentanții Enel atrag atenția că branșamentele ilegale și instalațiile electrice improvizate, pe lângă faptul că pun în pericol viața celor care le utilizează, pot fi oricând sursa unui incendiu de proporții. Mai mult, astfel de branșamente perturbă buna funcționare a rețelelor de distribuție, determină situații de supraconsum și sunt, de multe ori, cauza unor întreruperi în alimentarea cu energie electrică, afectând astfel consumatorii branșați legal.
Urmare a verificărilor efectuate, s-au semnalat astfel de tentative au loc chiar și în zonele în care s-au executat recent investiții pentru modernizarea completă a rețelei de energie electrică, astfel încât sunt deteriorate echipamente nou instalate.
Enel a intensificat acțiunile de control pentru a preveni astfel de incidente și pentru a depista situațiile care pot pune în pericol buna funcționare a rețelei de distribuție și a serviciilor aferente.Mai mult, la nivel național (în baza Protocolului de colaborare) Enel împreună cu reprezentanți ai Poliției Române și ai Jandarmeriei Române desfășoară activități de identificare a persoanelor branșate ilegal la rețeaua de energie electrica sau a unor branșamente și instalații electrice realizate artizanal.
Veniti si an eforie sud si faceți controale, la ăștia care au neamuri la enel sau au avut sa vedeti ce consum au iarna si nu au nici sobe, dar au calorifere si consuma mai putin decât. alți.