“Sunt necesare măsuri de asigurare a sănătății financiare a furnizorilor de energie, care pre-finanțează schemele de plafonare pentru clienți, iar pentru asigurarea unei tranziții line la ieșirea din plafon e vital să existe din timp, un plan asumat de toți cei de pe lanț, cu vizibilitate pentru toți cei din piață, atât cei care vând, cât și cei care cumpără energie. Întrucât energia pentru 2025 începe să se achiziționeze în 2024 trebuie evitată o cerere bruscă la achiziții de energie care ar putea duce la cresteri de preț artificiale”, a declarat Dana Dărăban, Directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la conferința organizată de Focus Energetic.
Invitat la același eveniment, Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, a afirmat:“Ne îngrijorează foarte tare incertitudinea decontării către furnizori, respectiv o posibilă limitare a decontării întrucât fondul de tranziție energetică este insuficient. Într-o astfel de situație, vom fi la câteva luni distanță de probleme financiare majore la unii dintre furnizori”.
Au fost aprobate și nedecontate 1,3 miliarde de lei, mai sunt necesare ceva miliarde de lei până la finele anului în curs, a precizat Urluescu, atrăgând atenția asupra întârzierilor mari în decontare. “Există sume de decontat pe luna februarie 2023, ceea ce înseamnă o întârziere de 8 luni”.
Între provocările majore ale furnizorilor, Președintele AFEER a menționat, printre altele: incertitudinea existenței fondurilor alocate ministerelor, reducererea drastică a încasărilor în fondul de tranziție energetică datorată în principal obligației producătorilor de a vinde pe MACEE (și astfel nu se mai încadrează în calculul contribuției la fond) și lipsei activității de tranzacționare (datorită taxării excesive care a sugrumat această activitate).
Laurențiu Urluescu a prezentat și riscurile la provocările iernii, ce trebuiesc evaluate:
• apariția de temperaturi extreme, chiar și pentru scurt timp, care duce la consum crescut de energie pe fondul unei reduceri de producție;
• expuneri financiare masive ale furnizorilor, cu riscul de incapacitare a unuia dintre furnizori, ceea ce poate duce la colaps în cascadă;
• blocajul comercial pentru surse alternative de aprovizionare cu energie, în principal datorată suprataxării activității de tranzacționare;
• lipsă hedging pe termen lung (datorită MACEE), care în situații de deficit duce la expunerea la prețul internațional, exact în momente de volatilitate mare.