„Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a creat un grup de lucru cu prosumatorii și operatorii de distribuție pentru a identifica care sunt problemele reale și să avem o legătură mai strânsă, avem întâniri lunare. Vrem să vedem dacă problemele țin de reglementările ANRE sau de legislația primară”, a afirmat Viorel Alicuș, Director în cadrul ANRE, la Conferința anuală AFEER.
„România trebuie să facă paşi pentru crearea comunităţilor de energie, mai ales că avem peste 120.000 de prosumatori cu capacităţi instalate, care se îndreaptă uşor-uşor spre 2.000 de MW până la la finele anului. Aș putea spune că aceste estimări sunt ușor pesimiste, dacă luăm în considerare programul AFM, la care se adaugă operatorii economici care instalează panouri fotovoltaice”, a precizat Alicuș.
Operatorii de distribuție au probleme, de ordin administrativ, nu fac față cererilor din partea celor care doresc să fie prosumatori, se semnalează întârzieri, a mai spus reprezentantul Autorității.

Laurențiu Urluescu, președinte AFEER, a spus că creșterea numărului de prosumatori nu este o provocare foarte mare pentru furnizori. „Riscul privește portofoliul furnizorului – dacă sunt mulți prosumatori, este un excendet în orele cu prețuri mici și un deficit în orele cu prețuri marii, ceea ce implică costuri suplimentare pentru fiecare furnizor, costuri care se socializează. În final, consumatorii ajung să plătească pentru prosumatori”, precizat el.

Prezent la evenimentul anual al AFEER, Adrian Vintilă, Consilier al Ministrului Energiei, a spus că nu trebuie să ne opunem prosumatorilor: “Nu a inventat România prosumatorii. În Cehia, fenomenul prosumatorilor avea amploare din 2018. Există soluții pentru prosumatori. Ministerul Energiei susține elimnarea taxei pe soare. Să ne gândim la soluții, nu la limitări pentru prosumatori!”
Ministerul Energiei încurajează introducerea stocării la prosumatori. La prosumatorii finanțați prin Electric Up, stocarea este obligatorie, a mai spus Vintilă.