Semnal AEI: Subvenții speciale pentru consumatori speciali. Românii cei mai săraci energetic vor primi mai puțin bani decât cei cu venituri mai ridicate

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Semnal AEI: Subvenții speciale pentru consumatori speciali. Românii cei mai săraci energetic vor primi mai puțin bani decât cei cu venituri mai ridicate

Români cei mai săraci energetic vor primi mai puțin bani decât cei cu venituri mai ridicate. 

Cu cât consumatorul este mai bogat (are casa mai mare), cu atât va primi mai mulți bani.

Cu cât consumatorul are o casă mai puțin izolată, cu atât va primi mai mulți bani.

Acestea sunt concluziile care se desprind din analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă exclsuiv din perspectiva ajutoarelor bănești.

Creșterea prețului la gaze și energie electrică, a fost prezentată ca fiind rezolvată odată cu Legea Consumatorului Vulnerabil. În spațiul public a fost rostogolită acestă speranță, consumatorii fiind amăgiți (încă o dată) cu soluția miraculoasă identificată: Legea Consumatorilor Vulnerabili. Aceasta este absolut necesară, doar că se adresează, unei minorități de consumatori care se găsesc într-o avansată sărăcie energetică. Timid, în plină răcire accentuată a vremii, a apărut un proiect de lege privind subvenționare a unei părți din factura de energie electrică și gaze naturale.

Analizând exclsuiv din perspectiva ajutoarelor bănești cele două legi, ne găsim în situația în care români cei mai săraci energetic vor primi mai puțin bani decât cei cu venituri mai ridicate.

Majoritatea consumatorilor vulnerabili din România se găsesc în intervalul indicat cu roșu în tabel, adică urmează să primească între 25-100 lei pe lună ajutoare bănești conform Legii Consumatorului Vulnerabil, ceea ce le acoperă în medie, între 3-11% din facturile de gaze pentru o casă și între 6-23% din facturile de gaze pentru un apartament cu 2 camere. De precizat că aceștia urmează să achite în iarnă cca. 880 lei/lună (în plus cca. 360 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la o casă și cca. 440 lei/lună (în plus cca. 180 lei/lună față de anul 2020) pentru factura de gaz la un apartament.

În conformitate cu proiectul de OUG privind subvenționarea consumatorilor de gaze, alții decât cei vulnerabili, acestora li se va achita 25% din contravaloarea facturii de gaze (exclusiv TVA), ceea ce face ca un consumator de gaze, indiferent de cât câștigă, să beneficieze de situația în care locuiește într-o casă, de cca 220 lei/lună sau cca 110 lei/lună dacă locuiește într-un apartament de 2 camere.

Spre exemplificare:

Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană nevulnerabilă, în accepțiunea legii, care locuiește într-o casă, care câștigă salariul mediu net în România (în luna iulie 2021, salariul mediu net a fost de 3545 lei/lună), acesta urmează să beneficieze de o subvenție de 220 lei/lună, respectiv să achite cca. 660 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca.18,6% din căștigurile sale lunare.

Dacă luăm un consumator format dintr-o singură persoană vulnerabilă în accepțiunea legii, care locuiește într-o casă, care câștigă salariul net de 1050 lei/lună în România, acesta urmează să beneficieze de o subvenție de 75 lei/lună, respectiv să achite cca. 805 lei/lună pentru gazele naturale, astfel costul cu gazele ar reprezenta cca.76,6% din căștigurile sale lunare.

Citește mai mult pe https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=5129&lang=ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *