- Dumitru Chisăliță, Președinte AEI: Construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică
Asociația Energia Inteligentă, în parteneriat cu MInisterul Energiei, a realizat Registrul național al caselor fără energie electrică (RNCFEE), considerat a fi un pas mic spre eradicarea sărăciei energetice extreme. Pentru prima data în ultimii ani a fost făcută inventarierea locuințelor care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică, iar pe baza datelor transmise de către consiliile județene a fost realizată o statistică oficială, care a fost prezentată în cadrul unui eveniment organizat de AEI, alături de măsurile care pot fi luate pentru a se ajunge la dezideratul de zero locuințe fără energie electrică.
Situația este îngrijorătaore și se prezintă astfel: 11.611 români stau în întuneric. Majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 – 96 de ani, media fiind la limita speranței de viață din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică!
87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme.
Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt și lung a caselor fără energie electrică, susține Dumitru Chisăliță, Președintele AEI.
RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică, sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.
Se invoca lipsa informațiilor despre cetățenii care trăiesc ca în Evul Mediu, se invocau diverse bariere care blocau programele de eradicare a sărăciei energetice extreme, dar cel mai adesea timpul era lăsat să rezolve natural, scăderea numărului de case locuite permanent fără energie electrică. Electrificarea României începuta în anul 1950, a fost separată în anul 1955 în Marea și Mica Electrificare (electrificarea din zonele izolate). Marea electrificare a fost finalizată în anul 1970, în cinstea Congresului Partidului Comunist. Aici găsiți istoria eșecului Micii Electrificări a României (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/). După 74 de ani, Mica Electrificare nu este încă finalizată, semnalează Chisăliță, evidențiind faptul că, în conformitate cu art 47 din Constituția României : ”Statul este obligat (…) să asigure cetațenilor un nivel de trai decent”.
Totodată, președintele AEI atrage atenția aasupra lipsei de interes față de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri existând sau urmând să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil și în 10% nu există drumuri de acces.
Județele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică, sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița Năsăud.
Analizând modul în care a evoluat situația imobilelor fără energie electrică locuite permanent, între anii 2017 și 2024, în județul Alba (singurul județ unde am avut date disponibile), putem să estimăm următoarele:
– 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse în ultimii 7 ani,
– 74% din persoane au murit/părăsit locuințele în ultimii 7 ani,
– 16% din imobile neelectrificate au fost electricificate în ultimii 7 ani,
– media de vârstă a locuitorulkor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, în ultimii 7 ani,
– analiza statistică arată că în mod natural între 3 – 10 ani toate casele fără energie electrică vor fi abandonate.
Potrivit AEI, lternativa rezolvării problemei caselor fără energie, așteptarea decesului oamenilor, este realizarea următoarelor acțiuni:
– Program de responsabilitate socială : Energie pentru Viață – Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele urmare a unor facilități fiscale.
– Extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice fezabile – Impunerea acestei obligații operatorilor de distribuție în a 5 perioadă de reglementare.
– Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă – Program derulat de Ministerul Mediului.