- Se lucrează la o analiză a politicilor de ofertare pe bursă
“Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei discută săptămânal despre evoluția prețului energiei la bursă, inclusiv posibilitatea de a interveni, de a induce corecții, care deocamdată nu sunt necesare. Sunt prețurile pieței. Rolul reglementatorului este să facă piața să funcționeze, în baza unor reguli bune, să reacționeze în situații limită (ANRE nu a identificat o astfel de situație). NU să intervină pe nivelul de preț. Să urmărim ca mecanismele să funcționeze ceas”, a declarat Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE, la la Conferința organizată de Energynomics pentru lansarea Raportului Energy Strategy Summit 2017.
Creșterile mari la prețul energiei, care se mențin după episodul din iarnă, zdruncină afacerile multor jucători de pe piața energiei, care se întreabă care sunt cauzele și așteaptă răsunsuri de la autorități: dacă este manipulare sau abuz de poziție dominiantă, există poizții surprinzătoare în piață, să se spună care este reacția corectă a pieței la această situație. Unii participanți la piață cer plafonarea prețurilor, însă ANRE și OPCOM le transmite că prețurile sunt corecte.
„Poziția ANRE este că prețurile din acest moment reflectă condițiile din piață. Adică ne confruntăm cu o situație de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleași, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piață, care s-a reflectat în special în PZU (piața spot — n.r.) cu o creștere a prețurilor”, a declarat Natalia Vlad, director general al Direcției Piața de Energie din cadrul ANRE, dezbaterea organizată de Energy Center, potrivit Agerpres.
Victor Ionescu, OPCOM: Propunerile unor participanți la piață de plafonare a prețurilor, „năstrușnice”
Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a precizat la aceeași dezbatere, că – deși prețul pe PZU este circa 250 de lei pe MWh în medie – există intervale orare în timpul nopții când energia costă un leu. Traderii au interpretat această informație în avantajul propriilor argumente, considerând-o drept „o dovadă de speculă totală”, a afirmat Ionescu, citat de Agerpres. El a catalogat ca fiind „năstrușnice” propunerilor unor participanți la piață de plafonare a prețurilor.
Martin Moise: PATRES atrage atenția asupra reglementărilor
Martin Moise, vicepreședinte PATRES, a afirmat la Conferința Energy Center: „Este vorba de reglementări. Producătorii de energie verde, în loc să scadă prețul, ei de fapt pun presiune pe preț, pentru că reglementările îi obligă să cumpere energie pentru a se echilibra când nu bate vântul sau când nu este soare”.
Emil Calotă, ANRE: Suntem într-o etapă istorică. Secretul pentru companii este să consolidezi contracte bilaterale
Suntem într-o etapă istorică, în care companiile trebuie să aibă o orientare nouă, să devină grijulii cu cash-flow-ul, să stabilească contracte pe termen lung, a punctat Vicepreședintele ANRE Emil Calotă. În prezent sunt peste 1000 jucători pe piața energiei. Poate vor rămâne 800 după depășirea acestei perioade, a opinat Calotă, care a descris etapa istorică printr-o:
- selecție “naturală” a jucătorilor pe bază de capabilitate: Rezistă cine e solid financiar și etic în business!
- concentarea de capital: de exemplu, CE Oltenia are o altă față, există preocupare pentru diversificarea activității, să gândească asocieri și agregări;
- schimbarea tipului de gândire strategică a actorilor de pe piața energiei.
“Am toată încrederea că realizăm cu toții că suntem într-o etapă istorică. Secretul este să consolidezi contracte bilaterale. Am solicitat Direcției Piața de Energie din cadrul ANRE o analiză a politicilor de ofertare pe bursă. Nu am identificat comportament anormal pe bursă. S-au utilizat toate platformele OPCOM”, a declarat Vicepreședintele ANRE, insistând asupra nevoii opțiunilor de hedging.
Ion Lungu, AFEER: Furnizorii au pătimit în ultimele 6 luni. Este cazul să discutăm profesionist despre mixul energetic
În ultimele 6 luni, furnizorii au pătimit, unii dintre ei au clacat, alții au înregistrat rezultate dezamăgitoare, a afirmat Ion Lungu, Președinte AFEER, la conferința Energynomics, insistând că „este cazul să discutăm profesionist, fără patimă, despre mixul energetic, respectiv surse clasice plus regenerabile”.
Referitor la selecția „naturală” a jucătorilor pe piața energiei, Lungu este de acord că apar situații în care o selecție își spune cuvîntul. „Dar nu o selecție într-un mediu ostil! Au fost companii solide care au clacat, au riscat prea mult! Dar au fost și alte elemente, de neînțeles, cum ar fi atitudinea neprietenoasă a băncilor, care au accelerat rambrusările în perioada de iarnă”, a precizat reprezentantul furnizorilor de energie.