Roberto Bocca, Șef Centru pentru Energie și Materiale; Membru al Comitetului Executiv al Forumului Economic Mondial, prezintă – într-un rezumat – informații de top în domeniul energiei
Lumea are o „șansă reală” de a atinge obiectivul de triplare a capacității de energie regenerabilă convenit la COP28, dar va trebui să meargă și mai departe pentru a atinge acest obiectiv, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie .
În cel mai recent raport anual al surselor regenerabile, agenția dezvăluie că lumea a adăugat aproape 510 gigawați de capacitate de energie regenerabilă în 2023, o creștere cu 50% față de 2022.
Europa, SUA și Brazilia au înregistrat creșteri record ale capacității de energie regenerabilă, dar creșterea a fost determinată în primul rând de China, care și-a dublat capacitatea solară și și-a crescut capacitatea eoliană cu 66%. În conformitate cu politicile existente și condițiile de piață, capacitatea globală de energie regenerabilă ar ajunge la 7.300 GW până în 2028, a prezentat AIE în analiza sa. În acest ritm de creștere, capacitatea globală s-ar accelera de 2,5 ori față de nivelurile actuale până în 2030.
Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat: „Noul raport AIE arată că, în condițiile actuale de politici și de piață, capacitatea globală de surse regenerabile este deja pe cale să crească de două ori și jumătate până în 2030. Nu este încă suficient pentru a ajunge la COP28. Obiectivul este de a tripla sursele regenerabile, dar ne apropiem – iar guvernele au instrumentele necesare pentru a reduce decalajul”. El a recunoscut că sunt câteva „mari obstacole” de depășit. Acestea includ creșterea investițiilor în energie regenerabilă și implementarea în țările emergente și în curs de dezvoltare, pentru a se asigura că acestea nu sunt lăsate în urmă în noua economie energetică.
Despre energie de pe blogul Forumului Economic Mondial
„O strategie pe termen lung pentru climă, natură și energie” a fost o temă cheie la cea de-a 53-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial.
Trilioane de dolari vor fi necesare în fiecare an pentru a sprijini decarbonizarea economiilor emergente. Iată câteva exemple despre cum să mobilizezi aceste finanțări.
La reuniunea anuală din 2024, a fost lansată Rețeaua de mobilizare a investițiilor în energie curată pentru sudul global pentru a oferi o platformă economiilor în curs de dezvoltare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoile lor de energie curată, a împărtăși cele mai bune practici și a-și accelera în mod durabil tranzițiile energetice, ajutând la deblocarea unei estimări. Sunt necesare 2,2-2,8 trilioane de dolari pentru tranziția energetică.
Costul în creștere al crizei climatice este doar unul dintre motivele pentru care 2024 va fi un an critic pentru investițiile în clădiri de birouri durabile, potrivit Guy Grainger, șeful global al serviciilor de sustenabilitate și ESG pentru JLL.