Comisia pentru industrii și servicii a organizat o primă întâlnire de analiză a situației Sistemului Energetic la Parlament. Reprezentanți ai Ministerului Energiei, Autorității Naționale de Reglementare, OPCOM, Dispecerului Energetic, asociațiilor de profil, producători, furnizori, distribuitori au răspuns la apelul președintelui Comisiei parlamentare, Iulian Iancu, care a declarat în deschiderea dezbaterilor: „Întâlnirea este dedicată sistemului energetic plecând de la consecințele gestionării situației din luna ianuarie, care au scos în evidență vulnerabilități ale SEN. Vorbim despre necesitatea intervenției asupra legislației primare și secundare, consecințele nerespectării programului de iarnă, implicațiile nerealizării programului de investiții și mentenanță în SEN și comportamentul în piață a jucătorilor care a determinat o analiză a ANRE. Sistemul energetic a fost supus la un test de stres în această perioadă. Toată lumea s-a mobilizat, însă se impune o analiză pentru identificarea soluțiilor imperios necesare și crearea unui plan de acțiuni imediate”.
Cum se prezintă situația de partea operatorilor, ce pagube înregistrează unii dintre ei, ce spun autoritățile… Vă prezentăm declarații ale participanților la analiza din Parlament, de la Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților…
Vișan, Ministerul Energiei: Situația în sistemul energetic a fost gestionată în totalitate pe un fond de criză
Situația în sistemul energetic a fost gestionată în totalitate pe un fond de criză, a precizat Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. „Cărbunele a avut un aport esențial în condițiile în care pregătirile pe partea de stocuri nu au fost corespunzător. De notat că la CE Oltenia, stocurile au fost in limita HG. Au fost greutăți majore cu exproprierile, programul de mentenanță nerealizat cum s-a dorit din lipsă de cash. Consider că iarna viitoare trebuie pregătită de acum. Cărbunele nu v-a mai beneficia de același sprijin, trebuie început procesul de legiferare a rezervei de capacitate, cu sursele financiare aferente. Mă refer și la partea de personal, să evităm greșeli de genul șomajului tehnic vara când trebuiau realizate stocurile”, a afirmat Vișan.
Havrileț: ANRE are în vedere înăsprirea condițiilor de acordare a licențelor de furnizare
ANRE va publica raportul analizei la care se lucrează în perioada următoare, a anunțat Niculae Havrileț, președintele Autorității. “Piața a funcționat bine în luna ianuarie, este și meritul OPCOM, nu a fost influențată negativ, s-au respectat procedurile interne ale OPCOM. Nu este cazul de manipulare pe PZU, aceasta fiind o piață cuplată. Este vorba de managementul furnizorilor, ANRE are în vedere înăsprirea condițiilor de acordare a licențelor de furnizare”, a precizat Havrileț.
Potrivit analizei preliminare a Autorității, după ce un furnizor important (Transenergo – n.r.) a denunțat unilateral contracte, au urmat alți furnizori care au reziliat, la rândul lor, contracte pe PCSU, în special cu E.ON Energie. PCSU – dedicata furnizorilor de ultimă instanță (FUI) și consumatorilor non- casnici a fost afectată. FUI au rămas în piața de echilibrare unde prețul a ajuns la 900 lei/KWh. Pierderile financiare ale FUI nu se vor tranfera la consumatori, vor trebui recuperate de la cei vinovați, a spus șeful ANRE.
Paguba suferită de Transelectrica: 13 milioane lei. O singură companie Parte Responsabilă cu Echilibrare are de plătit 220 milioane lei
“Și piața de echilibrare a fost afectată. 13 milioane lei este paguba suferită de Transelelectrica. Valoarea deficitului în luna ianuarie a ajuns la 420 miliioane lei față de 73 milioane lei în decembrie 2016 și 50 milioane lei în noiembrie anul trecut. O singură companie Parte Responsabilă cu Echilibrare are de plătit 220 milioane lei, altă PRE 140 milioane lei. Garanția în favoarea Transelectrica nu acoperă nici 25% din această suma pe care trebuie să o achite PRE. Din păcate, nu se poate onora solicitatea PRE de amânare a plăților. Trebuie să respectăm legea”, a spus Havrileț.
Teau, Transelectrica: Am propus ANRE actualizarea garanțiilor când se constată comportament neconform, traderii – să fie obligați să aibă PRE propriu
Șeful Transelectrica, Ion-Toni Teau, a confirmat situația dificilă: „Vom vedea dacă vom încasa sumele din piața de echilibrare. Rămânem cu creanțe neîncasate ce provin dintr-o activitate cu zero profit pe care noi o administrăm. Am propus ANRE modificarea codulului comercial a a activității PRE, actualizarea garanțiilor când se constată comportament neconform, traderii – să fie obligați să aibă PRE propriu”.
Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic a ținut să precizeze că sistemul a funcționat în ianuarie, într-o iarnă normală, cu o temperatură medie de minus 6 grade celsius. Potrivit datelor prezentate, consumul a înregistrat o creștere cu 5,6% comparativ cu luna ianuarie 2016. Soldul a fost unul de export: 773 MW -ce reprezintă 10% din consumul intern.
Față de rumoarea care s-a creat în jurul prețului de pe PZU, trebuie spus că toate platformele de tranzacționare ale OPCOM au funcționat continuu, corect, au determinat prețuri în urma intențiilor ferme de ofertare, a spus directorul general al OPCOM, Victor Ionescu. Este evident că a existat un comportament determinat de anumiți vectori. Oferta de cumpărare a fost mult mai mare decât cea de vânzare, modul de ofertare a participanților fiind analizat de OPCOM. Ionescu a insistat asupra rolului traderului și furnizorului de energie: ”acest amalgam nefericit între trader și furnizor și comportamentul furnizorului de a-și asuma riscul pe care ar trebui de fapt să și-l asume traderul poate avea consecințe nefaste”. În opinia șefului OPCOM, expunerea pe o piață spot poate duce la situații ca cea din ianuarie. Furnizorul are o relație cu clientul final, orice expunere se va transmite la consumator.
Reprezentanții ENEL și CEZ cer decizii imediate din partea ANRE. Situația continuă să fie dificilă până la finele trimestrului I
Reprezentanții Enel s-au declarat nemulțumiți de evoluția prețului energiei la bursă în luna ianuarie și volatilitatea extremă care, spun ei, va afecta consumatorii finali pe termen mediu și lung. Potrivit acestora, se impun măsuri imediate, să se acorde producătorilor stimulente. Reprezentanții CEZ susțin necesitatea unor măsuri de modificare a reglementărilor și decizii din partea ANRE pe termen scurt. Avem în continuare traderi care nu livrează conform contractelor, suntem nevoiți să activăm pe PZU, situația se extinde astfel până la finele trimestrului I, când se finalizează contractele, au afirmat oficiali ai CEZ.
Producătorii de energie vor stimulente
În opinia lui Ion Lungu, președintele AFEER, riscurile să fie asumate de traderi, însă și furnizorii sunt în egală măsură responsabili de riscurile pe care și le asumă. Cristina Micu, membru Consiliu Director AFEER și în Consiliu de Supraveghere CE Oltenia, susține că situația este mult mai gravă, furnizorii au intrat în insolvență din cauza stopării unor linii de credite bancare, iar producătorii au nevoie de stimulente.
Silvia Vlăsceanu a comunicat că ACUE a transmis propuneri pentru modificarea legislației secundare către ANRE. Una dintre acestea se referă la instituirea de garanții pentru furnizorii care nu și-au onorat obligațiile.
Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților le-a cerut participanților la analiza sectorului energetic să transmită opiniile și propunerile, care să fie luate în considerare la modificarea legislației. Analizele vor continua la Parlament, a anunțat Iulian Iancu.