De ce nu exportă România gaze? Anchetă fără precedent a DG Competition la Petrom, Transgaz și Romgaz

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal De ce nu exportă România gaze? Anchetă fără precedent a DG Competition la Petrom, Transgaz și Romgaz
  • Companiile, acuzate de comportament anti-competitiv, prin împiedicarea exportului de gaze
  • Transgaz confirmă inspecția Comisiei Europene

Inspectorii DG Competition se află, în control, la trei dintre marile companii din sectorul gazelor naturale: Petrom, Romgaz, Transgaz. „Este o acțiune fără precedent în România a DG Competition, trei companii să fie investigate în paralel. Pentru prima data de la aderarea României la piața unică a Uniunii Europene, Comisia Europeana, prin DG Competition, a efectuat o inspecție inopinată la sediile unor firme din România”, susțin surse autorizate din sectorul energetic.

Comisia Europeană a declanșat această inspecție în cadrul investigației pe piața transportului și distribuției de gaze naturale, ca urmare a  unei plângeri la adresa firmelor din România care au refuzat sau restricționat exportul de gaze naturale căre alte state membre, potrivit acelorași surse.

conducta_gaze-820x300Într-un comunicat al Comisiei Europene se precizează: Inspectorii de concurenţă ai instituţiei au efectuat luni, 6 iunie, o inspecţie inopinată la mai multe companii „active în furnizarea şi transportul de gaze naturale” din România, pe care le suspectează de încălcarea legislaţiei anti-monopol europene.

Comisia are îngrijorări că firmele implicate au încălcat legislația europeană antitrust care interzice cartelizarea și practicile care restricționează afacerile, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 si 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investigheaza potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România,  legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedica exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE, se menționează în comunicatul Ce.

În comunicat se menționează că este vorba despre inspecții inopinate, oficialii Comisiei Europene fiind însoțiți în această acțiune de reprezentanții Consiliul Concurentei.

Reprezentanții companiilor controlate de CE se feresc să facă declarații pe acest subiect, dar confirmă controlul din partea CE.

Compania Transgaz a transmis următorul comunicat de presă:

“În data de 6 iunie 2016, la sediul central al SNTGN Transgaz SA din Mediaș, la Reprezentanța București precum și la Departamentul Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale s-au prezentat inspectori ai Comisiei Europene- Direcția Generală Concurență și ai Consiliului Concurenței din România.

Inspecția se desfășoară în temeiul art.20, alin.4 din Regulamentul ( CE) nr 1/2003 al Consiliului Uniunii Europene privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la art. 81 și 82 din Tratatul CE – art. 101 și respectiv 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

SNTGN Transgaz SA acordă  sprijinul reprezentanților Comisiei Europene – Direcția Generală Concurență și ai Consiliului Concurenței prin punerea la dispoziție a tuturor documentelor și informațiilor solicitate”.

România se află în procedură de infringement în ce privește blocajul exporturilor de gaze. Lipsesc investițiile de interconectare cu statele vecine, singura interconectare fiind cu Republica Moldova prin conducta Iași – Ungheni, fără însă a se face exporturi efective.

Consiliul Concurenței a asistat Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA

Investigația la companiile din sectorul gazelor naturale este derulată în exclusivitate de Comisia Europeană și, conform reglementărilor europene, Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, au declarat pentru AGERPRES reprezentanții biroului de presă al autorității române de concurență.

 „Consiliul Concurenței a asistat pentru prima dată Comisia Europeană în inspecția inopinată desfășurată la companiile Transgaz SA, Romgaz SA și OMV Petrom SA. Consiliul Concurenței are obligația de a sprijini acest tip de acțiuni, conform reglementărilor europene. Cazul vizează posibilele încălcări ale prevederilor tratatului de funcționare al Uniunii Europene și este investigat în exclusivitate de către Comisia Europeană”, au explicat reprezentații Biroului de presă, potrivit Agerpres.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *