“Finalizarea Uniunii Energetice necesită angajamentul și cooperarea strânsă dintre Comisie, statele membre și societatea în ansamblul său. Acesta este motivul pentru care statele membre trebuie să finalizeze, până la începutul anului 2018, proiectele de planuri energetice și climatice naționale integrate pentru perioada de după 2020. Finalizarea proiectelor de planuri până la începutul anului 2018 este, de asemenea, esențială pentru a demonstra atitudinea fermă de lider a Uniunii pe scena mondială”, se precizează într-un comunicat al Comsiei Europene.
Sursă foto: CNR-CME
În acest context, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) face un apel la companiile membre pentru a lua măsurile necesare pentru a răspunde cerinţelor privind planurile energetice şi climatice naţionale.
Anul 2018 este considerat an de angajament pentru Uniunea Energetică. Maroš Šefčovič, vice-președintele responsabil cu uniunea energetică, a declarat: „Uniunea energetică va fi un succes numai dacă avansăm cu toții în aceeași direcție. Dorim să ne îndeplinim angajamentul privind finalizarea uniunii energetice până la sfârșitul actualului mandat al Comisiei. Până în 2019, uniunea energetică nu va trebui să mai fie un obiectiv politic, ci o realitate cotidiană de care să beneficieze fiecare cetățean european. Acest lucru va necesita asumarea în mai mare măsură a responsabilității de către toate segmentele societății. Prin urmare, consider că anul 2018 va fi anul de angajament”.
Datorită progreselor înregistrate în 2017, UE este în curs de a pune în aplicare proiectul uniunii energetice și de a genera locuri de muncă, creștere și investiții. În prezent sunt puse în aplicare acțiuni de sprijin pentru a facilita o tranziție echitabilă din punct de vedere social către o energie curată. “A sosit momentul să mobilizăm societatea – cetățenii, orașele, zonele rurale, întreprinderile, mediul academic, partenerii sociali – pentru ca aceasta să își asume pe deplin responsabilitatea privind uniunea energetică, să o dezvolte și mai mult și să se implice în mod activ în elaborarea soluțiilor viitorului”, susțin reprezentanții Comsiei Europene, în comunicatul menționat.
Cel de al treilea raport privind starea uniunii energetice a confirmat faptul că tranziția energetică nu este posibilă fără adaptarea infrastructurii la nevoile viitorului sistem energetic. “Infrastructurile din domeniile energiei, transportului și telecomunicațiilor sunt din ce în ce mai interconectate. Rețelele locale vor deveni tot mai importante în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni, care vor face treptat tranziția către electromobilitate, către producția descentralizată de energie și către gestionarea cererii. S-au făcut progrese considerabile în această direcție, dar există încă blocaje, în special în sectorul electricității. Pentru a aborda acest aspect, Comisia a adoptat o comunicare privind obiectivul de a atinge, până în 2030, o interconectare de 15 % a rețelelor de energie electrică”, se menționează în comunicat.
Comisia a adoptat a treia listă de proiecte de interes comun (PIC), pe care o puteți consulta AICI
Consiliul Mondial al Energiei (CME) este cea mai mare organizaţie din lume cu activitate în domeniul energiei. Înfiinţată în anul 1924, organizaţia are, în prezent, comitete membre în aproape 100 de ţări ale lumii, unul dintre ele fiind CNR-CME, unul dintre membrii fondatori ai organizaţiei mondiale.
Misiunea CNR – CME o reprezintă dezvoltarea energetică durabilă în România, prin utilizarea eficientă a resurselor de energie de toate formele. CNR – CME, ce reuneşte, în prezent, peste 500 de membri colectivi şi individuali, are drept scop integrarea activă a politicilor energetice din România în opţiunile şi tendinţele majore care se manifestă la nivel mondial. Preşedintele CNR – CME este Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Consilul Director al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a aprobat, în decembrie 2017, preluarea funcţiei de Director General Executiv al Asociaţiei CNR-CME de către Ştefan Gheorghe, Director Regiunea Dobrogea, Energobit.