- Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE: Până acum, pot spune că furnizorii s-au achitat de obligații, informațiile au ajuns la consumatori. Este nevoie și din partea consumatorilor de un minim interes
- Date ANRE: Circa 3 milioane consumatori casnici, din totalul de 8,7 milioane, sunt deja în piața concurențială
Ultima oră: Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marţi, printr-un vot de principiu, solicitarea ANRE privind difuzarea în regim de campanie de interes public a unor spoturi audio şi video referitoare la liberalizarea pieţei de energie electrică, potrivit Agerpres.
ANRE a solicitat CNA să aprobe un mesaj de interes public pe tema liberalizării pieței de energie, ce va fi difuzat gratuit la TV și radio astfel încât până la mijlocul la finele lunii iunie să ajungă cât mai multe informații la consumatori, a anunțat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE la Videoconferința „Electricitate pe piaţa liberă. Factura: creşte sau scade?”, organizată de Bursa.

Potrivit ultimelor date ANRE, din 8,7 milioane consumatori casnici circa 3 milioane sunt deja în piața concurențială, deci peste o treime. Ne așteptăm ca interesul consumatorilor să crească. Este evident că există oferte mai avantajoase în piața concurențială decât ofertele pentru serviciu universal, a precizat vicepreședintele Autorității.
În opinia sa, scandalul iscat în ultima perioada pe tema liberalizării este din cauza creșterii la prețul energiei de până la 20% pentru serviciul universal, nu dintr-o lipsă de informare a consumatorilor. „ANRE nu are nicio culpă în actualul scandal al liberalizării pieţei la energie electrică. Autoritatea nu și-a asumat rolul de a informa direct consumatorii. Recunosc. Dar nu putem face asta, pentru că nu avem această obligaţie, ci doar furnizorii, prin licenţele de furnizare, o pot face. Pot să spun că până acum furnizorii s-au achitat de această obligaţie şi informaţiile respective au ajuns la consumatori, dar e nevoie şi de minimul interes al acestora pentru luarea unei decizii şi de a nu fi serviţi 100% de alţii ”, a spus Nagy-Bege.
“În ce privește multiplele presiuni la care ANRE a fost supusă în ultima perioadă, ni s-a solicitat ca furnizorii de ultimă instanță să îi încadreze pe consumatori la cei mai mici prețuri din ofertele lor este ilegal, se încalcă prevederile regulamentului european. Intervenția ANRE ar fi echivalat cu Ordonanța 114, cu aceleași efecte. Să asigure furnizorii energie ieftină pentru 5,7 milioane consumatori creeaza pierderi pentru furnizori, care urmau să fie recuperate de la ceilalți consumatori ceea ce ar fi însemnat creșteri de prețuri. Exact, ce s-a întâmplat cu OUG 114”, a punctat vicepreședintele ANRE la videoconferința Bursa.