- Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu susține că „ar fi o aventură se elimine prețurile reglementate acum”
- Niculae Havrileț, Președinte ANRE: Statul să reconsidere conceptul de consumatori vulnerabili și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă doar de aceștia
Autoritățile trebuie să decidă în această lună dacă liberalizarea totală a pieței gazelor pentru populație se va face de la 1 iulie sau se mai amână. Părerile sunt diferite, tema care este una foarte importantă, s-a dezbătut intens, mai ales în ultima perioadă, însă nu s-a ajuns la un consens.
Poziția Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei este neschimbată: se consideră că este momentul optim pentru finalizarea liberalizării. Ca urmare, ANRE a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație, după cum a declarat Niculae Havrileț, președintele ANRE, în cadrul unei conferințe de specialitate.
„Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a susținut oficialul ANRE, citat de Agerpres.
Potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creștere a prețurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă acest lucru ar însemna ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.
De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Energiei vor să se asigure că iau decizia potrivită și solicită ANRE, pe ultima sută de metri, o analiză și un studiu de impact prin care să se evidențieze că nu există o posibilitate de revenire a unor prețuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă prețurile.
În replică, șeful ANRE consideră că există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumatori vulnerabili și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă doar de aceștia.
Într-o postare pe facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu susține că „ar fi o aventură se elimine prețurile reglementate acum. Soluția corectă este amânarea creșterii de preț la gazul produs în România pentru un an și evaluarea din nou a situației în mai, anul viitor”.
În opinia lui Nicolescu, consumatorii casnici ar fi foarte expuși luându-se un drept al lor, mai ales într-o piață nefuncțională ca a noastră. În acest context, eforturile de crearea a unei piețe de gaz natural ar trebui reluate urgent pentru că suntem departe de a avea o piață funcțională, afirmă fostul ministru al Energiei.
Că se va liberaliza total piața gazelor pentru populație, vom vedea cât de repede. Ce va trebui să facă ANRE împreună cu Ministerul Energiei este să găsească soluția optimă pentru consumatorul casnic. Este de reținut recomandarea șefului ANRE ca statul să reconsidere conceptul de consumatori vulnerabili și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă doar de aceștia!