Din martie 2016, în România va exista un singur model de factură de energie electrică. Toţi operatorii de reţea trebuie să-şi schimbe facturile cu noul model, aprobat recent de Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Invocând respectul pentru consumatorii de energie electrică şi preocuparea pentru consumatori cât mai bine informaţi, ANRE a decis să elaboreze modelul explicativ al
facturii de electricitate. Documentul vine în întâmpinarea modelului standard de
factură la energia electrică, ce va fi unic la nivel naţional şi implementat
începând cu 1 martie 2016, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
Vă prezentăm tutorialul video realizat de ANRE, care explică, în detaliu, fiecare componentă şi condiţiile de plată.
Factura de energie electrica, pe intelesul tuturor!
Posted by ANRE on Thursday, June 18, 2015
Totodată, pe site-ul ANRE, la sectiunea Info consumatori, găsiţi: Modelul explicativ al facturii de energie electrică pentru consumatorii casnici, Noul model de factură şi Informaţii utile pentru consumatorul final de energie.
ANRE: Noua factură este mult simplificată, pe înţelesul consumatorului final
„Noul model de factură de energie electrică va avea o primă pagină relativ simplă, în care sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi factura, cât plăteşte omul pe perioada facturată, având în spate detalii, tot felul de detalii pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă”, a precizat Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE, la o conferinţă de specialitate.
Ca un element de noutate, energia consumată este comparată nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Consumatorii trebuie să aibă acces la informaţii clare şi inteligibile cu privire la drepturile lor, susţin reprezentanţii Autorităţii. Furnizorul este obligat sa pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.
De menţionat faptul că, în scopul asigurării unei protecţii reale a clienţilor finali de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, s-a înăsprit regimul de sancţionare a contravenţiilor. Acţiunile întreprinse de ANRE în vederea asigurării protecţiei consumatorilor şi a responsabilizării operatorilor economici prin reglementările emise sunt de maximă importanţă pentru înţelegerea corectă a rolului şi atribuţiilor legale ale ANRE, spun reprezentanţii instituţiei.