Implementarea măsurilor de eficiență energetică ar aduce economii de energie estimate de peste 100.000 tep în industria energetică, ce presupun costuri de peste 7 miliarde lei, potrivit Sintezei rapoartelor anuale privind activitatea de elaborare a auditurilor energetice realizate în anul 2018, elaborată de ANRE.
Costurile totale pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică recomandate în industria energetică și transporturi sunt cuprinse între 4 și 7 miliarde de lei. Potrivit experților ANRE, costurile cu implementarea măsurilor de eficiență energetică în industria energetică sunt mari deoarece în cadrul auditurilor energetice sunt recomandate măsuri ce implică pentru implementare valori financiare ridicate , cum ar fi: reabilitare rețele termice, achiziție de corpuri de iluminat cu tehnologie de tip LED, montare panouri folotovoltaice, instalare unități de microgenerare,acționări cu turație variabilă.
Recomandările auditorilor energetici pentru industria energetică:
- reabilitarea şi modernizarea rețelelor primare de transport a energiei termice;
- reabilitarea şi modernizarea retelelor termice secundare prin înlocuirea conductelor termice clasice cu conducte din țeavă preizolată;
- realizarea unui sistem de monitorizare on – line a întregului sistem de termoficare, de detectare a avariilor, de depistare a spargerilor şi de eliminare operativă a acestora;
- montare a dispozitivelor de echilibrare pe conductele de branșament ale instalațiilor interioare;
- izolarea termică corespunzătoare a circuitelor de abur;
- optimizare consum de abur industrial;
- achiziții de motoare electrice performante;
- înlocuire compresoare cu piston cu compresoare cu șurub;
- compensarea factorului de putere;
- înlocuire arzătoare la cazane.
Activitatea auditorilor energetici care își desfășoară activitatea în sectoarele industriei, transporturilor şi al serviciilor este reglementată de prevederile Regulamentului pentru autorizarea auditorilor energetici din industrie aprobat prin Decizie ANRE.
Conform datelor centralizate ale ANRE, din raportul celor 47 de auditori energetici a rezultat că s-au efectuat audituri energetice la 330 operatori economici, recomandându-se aproximativ 1500 măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, ce ar produce după implementare economii de energie estimate la 332.070 tep/an, cu o cifră de investiţii de cca 12.661.108.000 lei.
“Față de anul 2017 a crescut numărul operatorilor economici care au realizat audituri energetice. În același timp însă numărul persoanelor juridice autorizate să elaboreze audituri energetice a scăzut la 60. Un număr de 24 primării au încheiat contracte de management energetic. Din cele 313 contracte de management energetic încheiate în industrie, aproximativ 5 % au ca beneficiari operatori economici care înregistreaza anual un consum energetic sub 1000 tep deși legea nu stabilește această responsabilitate pentru aceştia. Restul de 95 % sunt contracte de management energetic încheiate de operatori economici care înregistrează anual un consum energetic mai mare de 1000 tep”, reiese din documentul publicat pe site-ul ANRE.
Cred ca mai interesant ar fi de prezentat faptul ca aceste economii potentiale de energie reprezinta echivalentul in consum energetic al Municipiului Cluj-Napoca de exemplu.
Apoi, in loc de spa spune costuri pentru a obtine economii de energie, poate merita denumite ca investitii pentru a obtine economii de energie, care genereaza dezvoltare, locuri de munca, valoare adaugata, confort in cladiri etc.