Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei riscă să își pună în cap întreaga piața de energie în urma deciziilor luate la sfârșit de an, cu dedicație pentru distribuitorii de energie, marii consumatori de energie și producătorii din sectorul regenerabilelor. Comitetul de reglementare, întrunit ieri, a hotărât: menținerea cotei obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2016, la 12,15%; reducerea tarifelor de distribuție – în medie – cu 12% și exceptarea marilor consumatori de energie de la plata de certificate verzi să se facă din septembrie 2015, nefiind de acord cu aplicarea retroactivă a HG 495/2014.
De cealaltă parte, populația primește o veste bună. Urmare a acestor decizii, ANRE a reușit o reducere a prețului energiei electrice pentru cu 3,5% în 2015.
În schimb, pentru veștile care nu sunt deloc pe placul distribuitorilor de energie, producătorilor din sectorul regenerabilelor și marilor consumatori de energie, reprezentanții Autorității se pot aștepta la o revoltă din partea acestora, iar procesele să tot curgă.
Cota de certificate verzi, rămâne cum a stabilit inițial ANRE
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, l-a rugat recent pe președintele ANRE să reanalizeze cota de certificate verzi pentru anul următor, în contexul în care producătorii de energie regenerabilă susţin că această cotă ar trebui să crească. Ulterior, specialiștii din Autoritate au avut o serie de întâlniri cu reprezentanții sectorului, dar – după cum se poate constata – calculele refăcute au dus la menținerea aceleași cote de certificate verzi de 12,15 %. Nu s-a putut mai mult, zic cei din ANRE. Asociațiile de profil, într-un demers comun, au semnalat că menținerea cotei la un nivel sub cel prevăzut de lege pentru al treilea an consecutiv va genera intrarea în incapacitate de plată, urmată de faliment, pentru producătorii de energie din surse regenerabile, cu impact negativ semnificativ și asupra investitorilor din domeniu, dar și din întreaga economie.
Exceptarea marilor consumatori de la plata de certificate verzi nu se aplică retroactiv!
În ce privește situația companiilor beneficiare de scutirea de la plata de certificate verzi, ANRE a sesizat Ministerul Justiției referitor la aplicarea retroactivă a HG 495/2014 privind exceptarea consumatorilor electro – intensivi de la achiziția de certificate verzi de la 1 ianuarie 2015. Răspunsul Ministerului Justiției – care potrivit unor surse judiciare, nu ar fi semnat HG 496 – dă ANRE posibilitatea să interpreteze situația. Iar reglementatorul nu acceptă nimic retrocativ, fapt ce le strică calculele marilor consumatori de energie, dar și furnizorilor.
Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi, de la 35 de lei la 43,56 lei/MWh, după exceptarea de la plata de certificate verzi a unor companii mari consumatoare de energie, susține Havrileţ, cu precizarea că s-au luat în calcul exceptările începând cu luna septembrie a acestui an, dată pe care o consideră corectă pentru intrarea în vigoare a legislaţiei. Ministerul Economiei a anunţat că, până în prezent au primit acorduri de exceptare, conform HG 495/2014, un număr de 37 de companii şi că pentru anul 2015 cantitatea de energie exceptată este de circa 7.000.000 MWh!
Interpretarea ANRE nu coincide cu poziția Ministerului Economiei, care au precizat, la solicitarea InvesTenergy.ro: “Ţinând cont de prevederile art. 3 alin. 1 din HG 495/2014 cu completările şi modificările ulterioare, care prevede că «Exceptarea … se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi … începând cu anul în care a fost obţinut Acordul de exceptare», rezultă că operatorii economici sunt exceptaţi de la plata contravalorii certificatelor verzi începând cu data de 1 ianuarie 2015. Pe cale de consecinţă, conform art. 3 alin. 2, furnizorul întreprinderii care a obţinut Acordul, «…este exceptat de la obligaţia de a achiziţiona un număr de certificate verzi aferente cantităţii de energie livrate clientului său beneficiar al Schemei de ajutor de stat» începând cu aceiaşi dată, de 1 ianuarie 2015“.
Cea mai mare reducere a tarifelor de distribuție la Enel: “Programul de investiții, realizat sub 80%”, explică ANRE
Referitor la reducerea record a tarifelor de distribuție cu 12% în medie, pentru care ANRE a umblat la metodologie, distribuitorii și-au exprimat nemulțumirile, considerând că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor le va afecta semnificativ activitatea, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori.
“Scăderile înregistrate nu au legatură cu realizarea programelor de investiții ale operatorilor, deoarece în 2014 aceștia și-au îndeplinit programul de investiții într-o proportie mai mare de 80%, motiv pentru care nu s-au facut corecții. Excepție face ENEL Muntenia, unde în anul 2014 programul de investiții s-a realizat în proporție de sub 80% (analiza pentru investiții se face pentru 2 ani în urmă), iar potrivit metodologiei, pentru aceste cazuri, se efectuează corecții”, au explicat reprezentanții ANRE la solicitarea InvesTenergy.
Reglementatorul a operat scăderi semnificative la tarifele de distribuție, cuprinse între 5,54% și 16, 3%. Cele mai mari reduceri de tarife se remarcă la companiile de distribuție ale Enel, acestea variind de la 13,75% la 16,3%, în funcție de joasă, medie și înaltă tensiune. La CEZ Distribuție, tarifele scad cu 11,14% (înaltă tensiune), 10,98% (medie tensiune), 13,63% (joasă tensiune), iar la E.ON Distribuție – reducerile sunt: 9,35% (înaltă tensiune), 9,28% (medie tensiune), respectiv 10,11% (joasă tensiune). La societățile de distribuție Electrica, reducerile tarifelor variază între 5,54% și 14,4%.