- Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE: Schema prin care sunt susţinute investiţiile în producţia de energie de tipul panourilor solare montate pe case ar putea fi definitivată până la 1 ianuarie 2019, doar dacă nu va fi considerată ajutor de stat de către Consiliul Concurenţei
Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vor da explicații senatorilor Comisiei de energie pentru lipsa reglementărilor care să permit punerea în aplicare a sistemului prin care persoanele fizice să poate deveni mici producători de energie. „Este o chestiune care interesează pe foarte multă lume. În iulie, noi (Parlamentul – n.r.) am modificat legea energiei regenerabile, în sensul în care am definit prosumatorul, am definit condiţiile în care un consumator poate deveni şi producător şi condiţiile în care el se poate lega la reţea. Tot atunci am prevăzut un termen de 90 de zile pentru ca ANRE să emită o reglementare astfel încât acest lucru să devină operabil”, a declarat Gheorghe Marin, preşedintele Comisiei parlamentare, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, potrivit Agerpres.
Ca urmare, Comisia de energie din Senat și-a propus ca, în perioada următoare, să verifice de ce nu se aplică acest sistem.”După 90 de zile, pe 20 octombrie, trebuia emisă reglementarea de către ANRE. Noi o să chemăm la comisie toţi factorii implicaţi în acest domeniu: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, ANRE şi Consiliul Concurenţei”, a spus senatorul Marin, citat de Agerpres.
Schema prin care sunt susţinute investiţiile în producţia de energie de tipul panourilor solare montate pe case ar putea fi definitivată până la 1 ianuarie 2019, doar dacă nu va fi considerată ajutor de stat de către Consiliul Concurenţei. “Dacă nu este ajutor de stat, de la 1 ianuarie putem aplica schema de compensare financiară”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în cadrul unei conferinţe organizată de Focus Energetic. În care contrar, schema trebuie notificată la Comisia Europeană. Vom identifica atunci entitatea care va gestiona procesul: Ministerul Energiei sau Ministerul Mediului, a spus reprezentantul ANRE.
Parlamentul a aprobat, în iulie, Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, care precizează: „Prosumatorii (sau prosumerii – n.r.) care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”. Prosumatorii sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.