ANRE nu este o prioritate pentru Parlament. Au trecut 10 luni: o sesiune ratată, lipsă de cvorum la runda a doua de audieri ale candidaților pentru 3 poziții cheie

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE nu este o prioritate pentru Parlament. Au trecut 10 luni: o sesiune ratată, lipsă de cvorum la runda a doua de audieri ale candidaților pentru 3 poziții cheie
  • Candidații nou preferați: Silvia Vlăsceanu – pentru funcția de Vicepreședinte, Mihai Albulescu, și Claudiu Florin Roman – membri în Comitetul de Reglementare

photo (78)

Se face anul și onor parlamentarii noștri nu se mobilizează să numească trei membri în Comitetul de Reglementare a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, instituție cu rol cheie în sectorul energetic, aflată sub control parlamentar. Se tărăgănează o situație de neacceptat din cauza unor jocuri politice, cu riscul permanent de a se bloca activitatea reglementatorului. După o sesiune de audieri eșuată lamentabil, senatorii și deputații din Comisiile de specialitate nu s-au adunat ieri să intervieveze pe candidații care s-au înscris în runda a doua.  Audierile, stabilite pentru ora 13.00, nu au mai avut loc din lipsă de cvorum.

Nu este pentru prima dată când aleșii poporului tratează astfel candidați cu experiență în sectorul energetic. În prima sesiune, au fost chemați la audieri toți candidații înscriși, mulți dintre aceștia au venit din diverse localități din țară, însă după ce au fost intervievați doar 3 dintre ei, audierile au fost stopate. Parlamentarii Comisiilor de specialitate au plecat de la audieri, chemați pentru alte priorități, și… candidații au făcut cale întoarsă, fiind nevoiți să revină într-o altă zi. După finalizarea interviurilor, Comsiile nu s-au încadrat în termenul avut la dispoziție și nu au venit cu propuneri pentru cele trei poziții cheie în ANRE, care să fie aprobate în Plenul Parlamentului. Astfel că, prima sesiune a fost anulată!

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, într-o  şedinţă comună din data de 14 decembrie 2015, reluarea procedurilor parlamentare pentru ocuparea celor trei posturi vacante de membri din cadrul Comitetului de reglementare al ANRE. Anunțul a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților și candidaturile au început să curgă. Coincidență sau nu, s-au adunat – din nou – 16 candidaturi până la 1 februarie 2016. Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului au anunțat că vor audia candidaţii până în data de 20 februarie 2016. Prima încercare a dat greș, ar mai fi 4 zile …timp suficient ca senatorii și deputații din cele două comisii să ia la întrebări 4 candidați, numai să se adune!

Stabilind o nouă procedură, neacceptată de unii dintre candidați, cele două Comisii parlamentare au decis să continue  audierile și să participe doar persoanele care nu au fost audiate în sesiunea anterioară. Prima sesiune a fost anulată,  s-au depus din nou dosare, într-o abordare corectă toți candidații ar trebuie să fie intervievați, sunt de părere unii dintre partcipanții la competiția pentru ANRE.

Noii înscriși, care s-au prezentat ieri la audieri, sunt: Tudor Șerban – Director UGM Energy Trading, fost Secretar de Stat în Ministerul Economiei; Silvia Vlăsceanu – Director General al Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE);  Gabriela Moroianu – Director General Focus Energetic, Mihai Nicolae Cătălin – Șef Birou Strategie Studii Electrica Distribuție Transilvania Sud.

Bogdan Nicolae Badea, fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei, și-a retras candidatura, între timp angajându-se la Hidroelectrica. Și Dumitru Chisăliță a renunțat, el fiind audiat în prima sesiune.

Surse parlamentare dau ca sigur pentru cele trei poziții cheie pentru ANRE pe: Silvia Vlăsceanu – pentru funcția de Vicepreședinte, Mihai Albulescu, fost Secretar de stat în Ministerul Energiei și Claudiu Florin Roman, candidatul propus de PNL (acesta s-a prezentat cu un nou CV pe placul parlamentarilor, după ce a fost acuzat că nu îndeplinește condițiile legate de experiența profesională în energie!) – pentru cele două locuri din Comitetul de Reglementare.

Candidaturile depuse în a doua sesiune sunt:

Radu Ioan Puşcariu – Director Electrica Furnizare

Dumitru Chisaliţă – Expert Petrol și Gaze, administrator Romgaz

Tudor Șerban – fost Secretar de Stat Ministerul Economiei

Mihai Adrian Albulescu – Fost Secretar de Stat Ministerul Energiei

Roman Florin Claudiu – Vicepreședinte Consiliul Județean Alba

Victorel Florin Rădoi – Director ANRE

Silvia Vlăsceanu – Director Executiv ACUE

Mitricof Crum – Inspector ANRE

Mihai Nicolae Cătălin – Șef Birou Strategie Studii Societatea FDEE Electrica Distribuție Transilvania Sud SA

Virgil Mușatescu – Consilier CNR-CME, membru CA Fondul Român de Eficienţă Energetică

Bogdan Nicolae Badea – Fost Secretar de Stat Ministerul Energiei

Rares Ion Popescu – Șef birou inspecție energetică Electrica Transilvania Sud

Gabriela Moroianu – Director General Focus Energetic

Rodin Traicu – Deputat Comisia pentru industrii și servicii, fost Secretar de Stat în Ministerul Economiei

Mihai Octavian Râmniceanu – Director General ANRE

Teodor Bobiș – Expert Serviciul analize – reglementări ANRE.

 


Publicat de

C. T.

Director Editorial

3 comentarii la “ANRE nu este o prioritate pentru Parlament. Au trecut 10 luni: o sesiune ratată, lipsă de cvorum la runda a doua de audieri ale candidaților pentru 3 poziții cheie”

  1. Dragi PNL.
    Am doua intrebari. Cine acest Roman Florin Claudiu? si Cu ce s-a remarcat dansul in domeniul energetic?

  2. Sefa ACUE vicepresedinte ANRE ? Exact lupul paznic la oi !
    Incredibil tupeu al operatorilor de retea.As zice conflict cras de interese daca n-ar fi interese coincidente.
    In aceasta situatie,s-ar putea adopta modelul german,sa se desfiinteze ANRE si sa reglementeze ACUE !

  3. „…….Claudiu Florin Roman, candidatul propus de PNL (acesta s-a prezentat cu un nou CV pe placul parlamentarilor, după ce a fost acuzat că nu îndeplinește condițiile legate de experiența profesională în energie!) – pentru cele două locuri din Comitetul de Reglementare……”

    CUM ESTE POSIBIL SA SE SCHIMBE CV-UL ASA, LA CEREREA SI PE PLACUL PARLAMENTARILOR ?????
    Ce cauta acest domn sa candideze pentru un loc in Comitetul de Reglementare daca nu indeplineste conditiile legate de experienta profesionala in energie ?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *