Participanții la piața energiei au solicitat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE ca tranzacționarea și decontarea pe toate piețele de energie electrică să fie în orar CET(Central European Time). Urmare a cuplării Pieței pentru Ziua Următoare – PZU cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, s-a trecut la tranzacționarea pe PZU în orar CET . Trecerea la ora CET a fost necesară pentru a face posibilă funcţionarea PZU România în regim cuplat.
În prezent, PZU funcționează în orar CET, ceea ce înseamnă că tranzacțiile se fac astăzi pentru mâine, începând cu ora 1:00, ora României, până poimâine, ora 1:00, ora României. Pe PCCB-NC, instrumentele sunt definite în orar CET. Alocarea prin licitație explicită a capacităților de interconexiune cu alte sisteme se face pentru orar CET. Restul piețelor/decontărilor funcționează în orar RO, inclusiv piața cu amănuntul.
Este necesară trecerea la ore CET și a celorlalte piețe? Participanții la piața energiei susțin că întâmpină dificultăți în coordonarea informațiilor aferente tranzacțiilor lor efectuate pe piețe cu orare diferite de definire a produselor/instrumentelor și transmiterea notificărilor realizate în orare diferite, funcție de destinația acestora (de ex.: notificări pentru schimburi transfrontaliere în orar CET).
ANRE a analizat oportunitatea, beneficiile și costurile unei asfel de modificări, solicitând opinia participanților la piață în acest sens.
Concluziile ANRE:
– pe piața cu amănuntul, decontarea/facturarea trebuie să rămână în orar EET(Ora Europei de Est), având în vedere implicațiile financiar-contabile, cele privind aplicarea tarifelor de rețea etc.;
– drept consecință, decontarea dezechilibrelor PRE trebuie să se realizeze în continuare în orar EETpentru a nu crea dificultăți majore cu privire la concordanța dintre datele măsurate pentru piața cu amănuntul și decontare;- – pentru PI (Piaţa Intrazilnică de energie electrică), pe care tranzacțiile se fac continuu și separat pentru fiecare interval orar, tranzacționarea în orar CET sau EET nu are semnificație;
– din diferența între orarul de tranzacționare pe PZU (CET) și orarul în care se stabilesc tranzacțiile pe alte piețe: PE (EET), PC-OTC (EET), PCCB-LE (CET), PCCB-NC (CET) pot apărea decalaje care să facă mai dificilă pentru participanți fluența contractării; ANRE va propune participanților în decursul anului 2016 modificarea formulărilor privitoare la definirea produselor/instrumentelor tranzacționate pe PC-OTC, PCCB-LE și PCCB-NC din regulamentul/procedurile Opcom referitoare la aceste piețe, în scopul asigurării fluidității contractării; ANRE nu consideră necesară modificarea orarului de stabilire a tranzacționării pe PE (Piața de Echilibrare).
Urmare a analizei efectuate, ANRE apreciază că operatorii pot depăși dificultățile cu costuri mai mici comparativ cu cele presupuse de trecerea întregii piețe la decontarea în orar CET, prin măsuri de management intern, ceea ce de fapt face parte din activitățile principale implicate de tradingul pe multiple piețe europene.