ANRE reduce tarifele zonale pentru introducerea energiei electrice în rețea

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE reduce tarifele zonale pentru introducerea energiei electrice în rețea

• Măsura va conduce la o scădere a prețului mediu de tranzacționare pe piața angro de energie cu cca. 4-5 %, precum și la creșterea oportunităților de export pentru producătorii români de energie electrică, susţin reprezentanţii Autorităţii.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE anunţă reducerea tarifelor yonale pentru introducerea energiei electrice în reţea. Comitetul de Reglementare a aprobat, în şedinţa din data de 15.06.2015, Ordinul ANRE nr. 87/2015
privind aprobarea tarifelor zonale aferente serviciului de transport pentru introducerea de energie electrică în reţea (TG) și a tarifului mediu de introducere a energiei electrice în rețea, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice.
Având în vedere recomandările ACER privind orientările referitoare la tarifele de transport plătite de producătorii de energie electrică, ANRE a elaborat prezentul Ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Reducerea tarifelor TG în funcție de zonă cu până la 8,93 lei/MWh va conduce la o scădere a prețului mediu de tranzacționare pe piața angro de energie cu cca. 4-5 %, precum și la creșterea oportunităților de export pentru producătorii români de energie electrică. Pe termen scurt, această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra prețurilor la consumatorii finali, întrucât tarifele de extracție din rețea trebuie ajustate în așa fel încât să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale CN Transelectrica SA., susţin reprezentanţii ANRE.

Potrivit noului Ordin, Tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele TG va acoperi numai costul marginal pe termen scurt, și anume suma dintre costul marginal datorat consumului propriu tehnologic CMCPT din reţeaua electrică de transport şi costul marginal datorat congestiilor din reţeaua electrică de transport CMCON. Tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețele TG să fie diferită pe zone tarifare diferite, în funcţie de impactul pe care îl are introducerea energiei electrice în nodurile reţelei electrice. Iar, costul mediu al transportului, determinat ca diferență dintre venitul reglementat și costul marginal total al transportului, se recuperează integral prin tariful de transport- componenta de extragere a energiei electrice TL.

Necesitatea introducerii prevederii exprese în cadrul ordinului de aprobare a tarifelor a obligației de actualizare a prețurilor ferme precizate în contractele încheiate pe piața de energie electrică, potrivit prevederilor legale în vigoare, a în urma consultării publice și, ulterior, a dezbaterii publice cu operatorii economici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *