Suntem mai puţin îngrijoraţi de un an secetos decât de o surpriză de reglementare, a mărturisit Bogdan Badea, președinte Directorat Hidroelectrica, în fața a câteva sute de participanți la ZF Power Summit 2020. Majoritatea Speakerilor din prima zi a evenimentului au făcut referire, în discursursurile lor, la legislație/reglementări, nevoia de stabilitate, predictibilitate, claritate.
De ani buni, la toate conferințele, investitorii, managerii companiilor din energie, experți, ziariști ridică problema stabilității cadrului legislativ în România. Autoritățile spun că se vor ocupa, fac promisiuni, vin alți guvernanți, fac și aceștia promisiuni, mai trece un an și remarcăm că situația este neschimbată și investitorii reclamă aceleași probleme.

Am selectat câteva din declarațiile speakerilor conferinței ZF pe această temă, cu speranța că onor autoritățile vor lua aminte și vor acționa în consecință cu scopul de a păstra investițiile, de a atrage altele noi și de a asigura un viitor pentru energia românească.
- Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica: Dacă vrei ca stat să-ţi atingi nişte targeturi (listarea companiei – n.r.) trebuie să ai o legislaţie prietenoasă pentru investitori.
- Christina Verchere, CEO OMV Petrom: Vrem să demarăm în continuare proiectul Neptun Deep la Marea Neagră, însă compania are nevoie de stabilitate, de un cadrul fiscal-legislativ mai prietenos, care să ne încurajeze, Ceea ce înseamnă modificări la legea offshore pentru a elimina suprataxarea.
- Anca Dragu, director general adjunct E.ON România: Avem nevoie de predictibilitate pentru a ne asuma proiecte.
- Dana Dunel Stancu, liderul practicii de energie şi resurse naturale din cadrul casei de avocatură Biriş Goran: Trebuie ridicate blocajele legislative. Tot ce înseamnă pachet legislativ green deal şi toată legislaţia are în centru consumatorul. Se vrea un consumator final activ, care să aibă controlul în ceea ce face în ograda sa.
- Ruxandra Bologa, partener coordonator al practicii de energie şi resurse naturale a NNDKP: Pentru a atrage investiţii majore în sectorul energiei România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate în ceea ce priveşte legislația. Nimeni nu va investi în România decât dacă are certitudinea că nu se schimbă nimic pe termen lung.
Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, răspunde: “Vrem deblocarea investiţiilor din Marea Neagră. Nu vom modifica legea offshore decît dacă în Parlament se va ajunge la un consens. Abrograrea ordonanţei 114 este un lucru pe care l-am realizat deja”.