Asociațiile din regenerabile, apel comun la Guvern: Cer sistarea acreditărilor pentru centrale noi și creșterea cotei de certificate verzi

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Asociațiile din regenerabile, apel comun la Guvern: Cer sistarea acreditărilor pentru centrale noi și creșterea cotei de certificate verzi

Mesajul RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE: Investitorii din energia regenerabilă care au contribuit cu 7 miliarde de euro în economia României au fost înșelați! Nu lăsați energia regenerabilă să intre în colaps. Falimentul bate la ușă…

images

Un nou apel al Asociațiilor și Patronateleor de profil – RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE este adresat Primului Ministru, Ministrului Energiei și Președintelui ANRE. Ajustarea nivelului cotei obligatorii de energie electrică susținută prin mecanismul certificatelor verzi și sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015, sunt cerințele organizațiilor care reprezintă industria energiei din surse regenerabile din România.

Investitorii din energia regenerabilă care au contribuit cu 7 miliarde de euro în economia României au fost înșelați! Nu lăsați energia regenerabilă să intre în colaps. Falimentul bate la ușă, se susține într-un comunicat comun al asociațiilor, care au transmis o scrisoare oficială către Guvernul României, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afacer și ANRE.

Prin acest document, cele 4 asociații își exprimă dezacordul cu privire la nivelul propus al cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi – de 12,15% în 2016 față de 17% valoarea initial prevăzută în legea 220/2008 – pe care îl consideră total neadecvat, nesustenabil și neechitabil pentru întreg sectorul. Reprezentanții companiilor din regenerabile cer creșterea cotelor de energie din surse regenerabile, care să permit vânzarea certificatelor verzi, condiție indispensabilă pentru supraviețuirea financiară a sectorului.

Totodată, asociațiile cer sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 01.09.2015, cu excepția proiectelor pentru care au fost obținute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investițiilor și a celor licențiate, pentru a permite autorităților și industriei regenerabile să identifice acele măsuri necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi care, în acest moment, este nefuncțional.

Este important de remarcat faptul că în încercarea de a proteja în mod legitim consumatorul final, autoritățile române ezită să facă ceea ce toate celelalte Guverne au făcut în situații similare, respectiv să suspende accesul la schema de suport pentru noile proiecte până la identificarea unor soluții de finanțare viabile, se precizează în comunicatul asociațiilor.
.
În sens contrar, autoritățile împing cu bună știința investitorii existenți dar și pe cei noi din industria surselor de energie regenerabilă spre faliment, generând un fenomen cu efect de bumerang ce va avea în final un impact negativ asupra cetățenilor. Rezultatul va fi creșterea iminentă a prețului energiei care a scăzut semnificativ datorita aportului energiei regenerabile, atrag atenția reprezeantanții RWEA, PATRES, RPIA și ARmHE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *