• Compania promite reduceri de preţ substanțiale pentru consumatori, oferind un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari
După o campanie derulată în vara acestui an, RCS&RDS revine în forță și atacă Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, acuzând că îngrădeşte concurenţa pe piaţa distribuţiei de electricitate, încălcând legile energiei și concurenței, dar și Consitutuția.
Într-un comunicat al companiei se precizează că două companii ale grupului RCS & RDS au în prezent în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015 au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea şi, respectiv, în vecinătatea municipiului Timişoara, însă fără succes. Reprezentanții companiei susțin că ANRE nu permite prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă.
„Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au încheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de stat. Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent nu a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuţie a energiei electrice”, se precizează în comunicat RCS&RDS.
ANRE este a exclus astfel concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii. Companiile RCS & RDS au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să îşi revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat, fără a da motive.
Dacă ANRE ar ridica propriile bariere, RCS&RDS promite reduceri de preţ substanțiale pentru consumatori, oferind un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.
ANRE: distribuția de energie este monopol natural în România și așa trebuie să rămână. Legea energiei prevede un singur distribuitor pe regiuni
Reprezentanții Autorității își mențin poziția, prezentată în vară: distribuția de energie este monopol natural în România și așa trebuie să rămână. Legea energiei prevede un singur distribuitor pe regiuni. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a precizat: „În România, nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare. România este încă o piaţă reglementată şi, în aceste condiţii, are reguli clare. Legea Energiei prevede existenţa unui singur distribuitor pe regiuni”. În plus, un ordin al ANRE interzice intrarea unei alte companii pe piața distribuției de energie, unde este monopol. Potrivit Ordinul 73 al ANRE, emis în august 2014, o firmă care vrea să-și facă rețea de distribuție, are nevoie de acordul distribuitorului concesionar. Înainte de privatizarea companiei, distribuția era în patrimoniul Electrica. La privatizare, investitorii au preluat contractele de concesionare pe 49 de ani, cu posibilitate de prelungire. Ceea ce înseamnă că în zona unde serviciul de distribuție este concesionat de Electrica, nu poate să apară alt distribuitor. În prezent, sunt opt operatori de distribuție pe regiuni, cu tarife reglementate de ANRE.
“Până la introducerea de alternative tehnologice competitive care să poată fi aplicabile și sectorului energiei electrice/gazelor naturale sau până la apariția unor circumstanțe care să determine necesitatea modificării legislației primare, pentru minimizarea costurilor sociale rezultate din exploatarea puterii de monopol natural este indicat ca acest domeniu să rămână deocamdată unul reglementat. Dublarea sau triplarea rețelelor, numai din dorința de a exista întreprinderi concurente, nu ar fi rațională din punct de vedere economic, nu înseamnă însă că monopolurile naturale sunt imune la inovarea tehnologică și că acest lucru nu se va întâmpla în viitor”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, într-un interviu acordat InvesTenergy în vara acestui an.