Ministerul Energiei este pe ultima sută de metri cu finalizarea unei noi strategii energetice a României. Se definitivează modelarea cantitativă, proiectul urmând să fie lansat în dezbatere publică în prima parte a lunii octombrie, potrivit celor mai recente declarații ale reprezentanților instituției.
Așa cum era de așteptat, la final apar observațiile, comentariile, multe dintre acestea critice. Cert este faptul că strategia energetică este indispensabilă pentru România, iar demersul echipei de la Ministerul Energiei, susținut de sute de specialiști, este de apreciat. Marea problemă este că timpul nu este de partea echipei de tehnocrați ai Guvernului Cioloș și documentul de strategie energetică riscă să nu fie asumat și valorificat așa cum ar fi necesar și corect.
Prezentă la conferința organizată de energynomics. ro de lansare a raportului Energy Strategy Summit 2016, rezultat al unei consultări a companiior din industria energetică românească, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), s-a arătat sceptică în ce privește viitorul documentului pe care Ministerul Energiei îl pregăteşte în acest moment, apreciind că “nu va fi, de fapt, o strategie în adevăratul sens al cuvântului, întrucât viitorul guvern nu şi-o va asuma”. “Nu există timp fizic pentru a realiza o strategie în adevăratul sens al cuvântului. Avem așteptări prea mari, documentul nu va fi asumat politic și de următorul Guvern”, susține aceasta. În opinia sa, era indicat ca strategia energetica să se numească document de politici energetice pentru acest an sau pentru anul viitor!
La rândul său, Claudia Brânduș, Președinte RWEA, a apreciat documentul strategiei energetice ca fiind, mai degrabă, o colecţie de opinii.
Înainte de finalizarea documentului, reprezentanții asociațiilor din sectorul energetic au mai sesizat o serie de aspecte care ar trebui sa se regasească, cu soluții, într-o strategie energetică asumată de autorități.
Silvia Vlăsceanu, ACUE: Lipsă acută de specialiști în energie. Mai sunt ingineri?
Viitoarea strategie energetică a României ar trebui să includă şi un capitol referitor la modul în care vor fi pregătiţi viitorii ingineri, întrucât există o lipsă acută de personal calificat în acest sector, a declarat Silvia Vlăsceanu, la conferința energynomics.ro
„Problema forţei de muncă şi cum îi pregătim pe cei care urmează să lucreze în domeniu trebuie să apară ca un capitol distinct. Noi doar discutăm, iar cel care lucrează propriu-zis nu ştie să învârtă o manetă”, a reprezentanta ACUE. ” Nu vorbim nici de lipsa de personal şi specialişti în domeniu. Astăzi este ziua inginerului. Mai sunt ingineri, mai există specialişti? Este o lipsă acută de personal şi va fi din ce în ce mai greu să găsim specialişti în domeniu. Nu aş vrea să vă povestesc nivelul masteranzilor de la energetică, este trist”, a spus Vlăsceanu, care este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Energetică din cadrul Universităţii Politehnică din Bucureşti.
Claudia Brânduș, RWEA “Regenerabilele: de 4 ani, suntem tratați ca o problemă; să fim percepuți ca o soluție”
Sectorul energiei regenerabile are nevoie de foarte multă coerenţă, după mai mulţi ani de modificări legislative. ” Este important ca investitorii să știe ce-şi doreşte România: să importăm energie, să punem zid la graniţă, vrem cuplarea pieţelor, interconexiuni? Este foarte importantă colaborarea între mai mulţi factori de decizie. Spre exemplu, avem costuri cu sănătatea din cauza poluării, dar nu am văzut în strategia energetică punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, pentru că energia este răspunzătoare pentru mare parte din poluare”, a subliniat Claudia Brânduş, președinte RWEA.
„Spunem cu toții că regenerabilele sunt foarte importante, dar că nu mai este loc de ele, pentru că ne-am atins ţinta. Vrem să fim şi noi percepuţi ca o soluţie, ca o industrie care aduce beneficii, nu ca o problemă. Ceea ce facem acum este să peticim un sistem energetic, în loc să ne cumpărăm un costum nou. Nu facem decât să dăm în cap energiei regenerabile şi să spunem: Da, eşti copilul meu preferat, dar nu-ţi dau bani să te duci la şcoală”, a afirmat oficialul RWEA.
Cu precizarea că se așteaptă, cu încredere, soluții care să elimine blocajul existent pe piața certificatelor verzi, Brânduș a menționat că o cotă de 12,5% este similară cu valoarea din acest an, când s-au vândut sub 70% din certificatele verzi!
Stratan, ROPEPCA: Un nou cadru fiscal pentru sectorul de petrol și gaze poate fi aplicat cel mai devreme la 1 ianuarie 2018!
„Foarte multe investiţii au fost anulate anul trecut şi anul acesta şi se va vedea acest lucru în nivelul producţiei care va continua să scadă. Statul recunoaşte acest lucru, iar, dacă până acum România era o ţară sigură din punct de vedere energetic, va trebui sa importe cantităţi din ce in ce mai mari. Deci, în loc să subvenţionăm piaţa din România, vom subvenţiona industriile din alte ţări. Fără aceste stimulente, industria autohtonă e sortită pieirii într-un interval cât mai scurt”, a subliniat Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), la conferinţa energynomics.ro
În ceea ce priveşte strategia energetică pe care Ministerul Energiei o realizează în acest moment, Stratan spune că în sfârşit acest document vorbeşte şi de cadrul fiscal pentru sectorul petrolier şi a început să facă diferenţa între exploatările onshore şi offshore, de mică sau mare adâncime, diferenţe care ar trebui să se reflecte în cadrul fiscal. „Dacă va continua presiunea preţului ţiţeiului, veţi vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să facă cu ele. Cheia pentru continuarea activităţilor acestor zăcăminte este modificarea regimului fiscal şi acordarea de facilităţi fiscale, pentru a continua exploatarea lor în regim economic”, a spus Stratan.
Referitor la viitorul regim de redevenţe, procesul s-a blocat odată cu plecarea secretarului de stat responsabil de acest sector. Astfel că discuţiile vor fi reluate de la zero cu noul Guvern, urmând ca viitorul cadru fiscal să poată fi aplicat cel mai devreme la 1 ianuarie 2018. „Soluţia este să aşteptăm alegerile, iar procesul va fi reiniţiat la începutul anului 2017, cu finalizare la mijlocul anului sau spre finalul anului 2017”, a afirmat Stratan.
Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de ţiţei în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiţii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a semnalat reprezentantul ROPEPCA.
energynomics.ro a lansat Raportul final al Summitului pentru strategie energetică 2016, document în care se regăsesc opiniile și recomandările 21 de experţi şi decidenţi din rândul autorităţilor şi al companiilor de top, care ar trebui să-şi găsească locul în forma finală a Strategiei, a declarat Gabriel Avăcăriţei, redactor şef energynomics.ro.