Avem o Strategie energetică, facem ceva cu ea? Proiectul, plimbat între ministere. Specialiștii Ministerului Mediului nu sunt de acord cu evaluarea de mediu făcută de o firma agreată tot de ei!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Avem o Strategie energetică, facem ceva cu ea? Proiectul, plimbat între ministere. Specialiștii Ministerului Mediului nu sunt de acord cu evaluarea de mediu făcută de o firma agreată tot de ei!

Niculae Havrileț, Consilier al ministrului Energiei: Cu siguranţă că Planul Naţional Integrat, după ce va fi aprobat de către Comisia Europeană, va trebui să fie transpus. Sigur că el primează față de Strategia energetică, care este un set de politici (Agerpres).

În luna martie, Ministerul Energiei anunța că a finalizat “Strategia Energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”. Proiectul, publicat pe site-ul ministerului – www.energie.gov.ro, la secţiunea Strategia Energetică Naţională (http://energie.gov.ro/transparenta-decizionala/strategia-energetica-a-romaniei-2019-2030-cu-perspectiva-anului-2050/) a fost în consultare publică. Cei interesați au transmis comentarii și recomandări.

Tot în luna martie, proiectul Strategiei Energetice a fost transmis la Ministerul Mediului pentru aviz, care însă l-a retrimis la Ministerul Energiei. Motivul a fost prezentat de consilierul ministrului Energiei, Niculae Havrileț: specialiștii Ministerului Mediului nu sunt de acord cu raportul companiei KVB Consulting & Engineering SRL pentru Studiu de Evaluare Adecvată (SEA) a Strategiei Energetice. De notat că această firmă a fost agreată de Ministerul Mediului!

„Evaluarea de Mediu a fost făcută de către o firmă specializată, agreată de către Ministerul Mediului….O parte din această activitate a făcut-o Deloitte, o altă parte o face o altă societate, respective KVB (KVB Consulting & Engineering SRL -n.r.). Această societate a emis raportul dar nu a fost aprobat de către Ministerul Mediului, care consideră că anumite elemente nu corespund cu ceea ce este în teren. Urmează o discuţie directă între Ministerul Mediului, Direcţia de Biodiversitate şi societatea care produce acest raport de mediu privind Planul Naţional de Acţiune”, a spus Niculae Havrileţ, în cadrul unei conferințe de specialitate, citat de Agerpres.

KVB Consulting & Engineering SRL a efectuat Raportul de mediu ca urmare a evaluării de mediu a proiectului Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 precum şi Studiu de Evaluare Adecvată (SEA), neavând la dispoziţie şi scenarii alternative de dezvoltare a sectorului energetic, pe baza cărora să poată compara efectele asupra mediului. „SER 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 nu prezintă mai multe alternative care pot fi luate în considerare pentru evaluarea efectelor asupta sănătății umane și a mediului .Astfel, în cadrul prezentului Raport de mediu s-au luat în calcul două alternative: neimplementarea SER 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, care ar duce la neimplementarea țintelor privind mediul impuse de către legislația comunitară privind protecția mediului și alternativa prezentată în Strategie, care pesupune respectarea unor angajamente și îndeplinirea unor ținte stabilite de către legislația comunitară, realizarea de noi investiții sau modernizarea celor deja existente din domeniul producerii energiei electrice”, se specifică în Raport.

În ce privește Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice, consilierul ministrului Energiei a precizat că se așteaptă să fie aprobat de Comisia Europeană. „Cu siguranţă că Planul Naţional Integrat după ce va fi aprobat de către Comisie va trebui să fie transpus. Dacă el primează faţă de Strategie, sigur că primează pentru că Strategia este practic un set de politici. Un set de politici care nici măcar nu este aprobat prin lege. Se doreşte a fi aprobat prin hotărâre de guvern. Dar noi mai avem o Strategie din 2007, care a fost aprobată de Guvern şi nu prea a fost aplicată”, a mai spus Niculae Havrileţ, potrivit Agerpres.

Și Elena Popescu, director general în cadrul Ministerului Energiei, a numit în 2018 acest plan chiar „mai important decât Strategia Energetică”. Prcatic, în acest moment, România are două documente relativ similare ca scop și acoperire: Strategia Energetică a României și Planul Naţional Integrat de Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC).

Citește și

Asociaţia ‘Ţine de Noi’ împreună cu think tank-ul Romania Energy Center (ROEC) şi Fundaţia Hanns Seidel România au organizat o conferinţă pe tema Planului Intergrat de Energie şi Mediu al României.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Avem o Strategie energetică, facem ceva cu ea? Proiectul, plimbat între ministere. Specialiștii Ministerului Mediului nu sunt de acord cu evaluarea de mediu făcută de o firma agreată tot de ei!”

  1. Si uite asa nu vom avea inca multi ani de acum incolo o strategie energetica.Specialisti unul si unul si vedem in ce situatie este sectorul energetic.Mai avem putin si ajungem la planuri cincinale ca pe vremea impuscatului.Nu ar fi rau sa vedem cum se descurca acesti oameni la o societate care produce ceva, nu numai in fotolii caldute la nivel de ministere sau autoritati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *