Avertisment de la Consiliul Concurenței: Producătorii de energie care încheie contracte între ei, chiar daca noua lege a energiei le permite, pot fi sancționați de Comisia Europeană

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Avertisment de la Consiliul Concurenței: Producătorii de energie care încheie contracte între ei, chiar daca noua lege a energiei le permite, pot fi sancționați de Comisia Europeană

Noile modificări ale Legii energiei, readoptate de Plenul Parlamentului, ridică în continuare semne de întrebare din partea autorităților și participanților la piață, preocupați de efectele punerii în aplicare a acestora. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, atrage atenția producătorilor de energie care, potrivit noii legi, au dreptul de a încheia contracte între ei, însă Comisia Europeană poate să declare ca fiind ajutor de stat ilegal. Producătorii care încheie contracte între ei ar putea fi obligaţi de către Comisia Europeană să dea banii înapoi, în condiţiile în care o tranzacţie similară a fost deja considerată de Bruxelles ca fiind ajutor de stat ilegal, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la Conferința „Concurența în sectoare cheie ale economiei românești”.

chiritoiu

„Comisia Europeană a dat în trecut o sancţiune, considerând că Termoelectrica, la acea vreme, actualul Complex Energetic Hunedoara, a primit un ajutor ilegal din partea Hidroelectrica, atunci când Hidroelectrica a cumpărat energie prea scumpă de la Termoelectrica. Ca atare, Complexul Energetic Hunedoara a fost obligat să dea banii înapoi statului, proprietar al Hidroelectrica”, a precizat Chiriţoiu, potrivit Agerpres. Acesta s-a arătat sceptic că șefii companiilor din energie, care au de îndeplinit indicatori de performanță,  își vor asuma astfel de riscuri.

O altă problemă semnalată de reprezentanții Consiliului Concurenței la Conferința “Concurența în sectoare cheie ale economiei românești” este posibilitatea producătorilor de a încheia contracte de export energie.

Producătorii de energie electrică din România ar trebui să poată încheia contracte pentru export, fie prin intermediul OPCOM, fie pe alte platforme de tranzacţionare la nivel comunitar, a declarat Luiza Drăghici, inspector de concurenţă în cadrul Consiliului Concurenţei. „Faptul că producătorii de energie nu pot încheia în acest moment contracte pentru export poate crea suspiciunea încălcării prevederilor europene. Recomandările noastre sunt fie identificarea de către ANRE a unor platforme de tranzacţionare la nivel comunitar, fie introducerea unor instrumente de tranzacţionare destinate exportului pe platforma OPCOM”, a spus Drăghici.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a subliniat că Autoritatea nu a emis nicio reglementare în calea exportului. “Legea este confuză, lucru pe care l-am stabilit inclusiv cu Consiliul Concurenţei. În cadrul ANRE s-a emis o interpretare a conceptului de piaţă centralizată, care apare în lege, în timp ce în legislaţia europeană nu există aşa ceva, ci doar conceptul de piaţă organizată”, a explicat recent Havrileţ.

Citește și: Demers legal pentru dreptul producătorilor să exporte energie. Consiliul Concurenței cere modificarea Legii123

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *