SEN, în situație gravă: consumul de energie național nu poate fi acoperit nici măcar prin import!
Retragerea de pe piață a unui număr de certificate carbon echivalează cu sfîrșitul energiei termo, avertizează directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. “Acest lucru va duce la explozia preţului la certificate şi companiile precum CEO nu vor putea suporta costurile. Deja suntem la peste 8 euro pentru un certificat de carbon și nu cred că mai putem vorbi de energie pe cărbune în România şi nu numai în România. Centralele care produc mult CO2 nu au nicio şansă”, a declarat Ciurel la un post local de televiziune.
Complexul Energetic Oltenia a reuşit să achiziţioneze toate certificatele de dioxid de carbon de care avea nevoie la începutul lunii mai astfel încât compania poate să producă energie, fără ca România să fie penalizată de Uniunea Europeană.Efortul financiar depus de CE Oltenia pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente energiei electrice produse în anul 2014 s-a ridicat la suma de 356.400.000 de lei, din care, în cursul anului 2015, a fost plătită suma de 148.616.000 de lei. În cazul în care nu ar fi respectat termenul-limită de achiziţie al certificatelor de dioxid de carbon, penalizarea ar fi fost de 100 de euro pe tona de dioxid de carbon emisă. Potrivit reprezentanților societății, preţul certificatelor de CO2 a crescut cu 55%, în intervalul 2012-2014.
Totodată, CE Oltenia atrage atenția – printr-un comunicat – asupra situației grave în care DEN și ANRE au adus Sistemul Energetic Național în luna septembrie 2015. La un debit al Dunării de 2300 m³/s, coroborat cu un nivel în lacurile de acumulare de cca 50% (de fapt cu mult mai mic datorită colmatarii), consumul de energie național nu poate fi acoperit nici măcar prin import, în situația în care CE Nucleara de la Cernavodă va fi oprită, precizează reprezentanții companiei.
Contrar celor afirmate de reprezentanți ai DEN nu mai există capacități termo disponibile pentru a prelua acest consum, atrag atenția aceștia, insistând că “acesta este rezultatul unor politici extrem de imprudente, neeconomice și distructive de a promova cu orice chip dezvoltarea energiei eoliene în dauna producătorilor clasici, promovată de cele două instituții”.
CE Oltenia face referire la situații de criză, săptămâna trecută asistând la goluri de sarcină, noaptea sau în week-end, cazuri în care DEN – pentru a putea face loc energiei eoliene – a oprit grupuri termo, încercând să le pornească din nou la vârf, când vântul se oprise.
Un exemplu oferit de CE Oltenia în acest sens: pe motiv de intensificare a vântului, duminică 06 septembrie, DEN a solicitat oprirea unui grup din SE Craiova II și a unui cazan al blocului 8 din SE Isalnița, dispunând în aceeași zi repornirea instalațiilor respective, în mai puțin de 18 ore.
Alt exemplu: în data de 06.09.2015, grupul energetic nr. 2 din Sucursala Craiova II era în funcție, activat pe Piața de Echilibrare, pentru intervalele 1 – 24, din rezerva terțiară lentă. În aceeași zi, aceleași ordine de dispecer primite în ziua anterioara au fost anulate, grupul energetic fiind oprit la ora 1205. La ora 18, același grup energetic a primit pentru data de 07.09.2015, comanda de pornire pe Piața de Echilibrare, începand cu intervalul 5. Pentru a fi sincronizat cu SEN pe intervalul 5 a trebuit sa fie pornit cazanul la ora 1, la numai 13 ore de la oprire. Deasemenea, DEN a dispus oprirea unui cazan al blocului nr. 8 din SE Isalnița, deși a fost informat că acel cazan era programat să funcționeze a doua zi.
Conform prevederilor Codului RET, un bloc energetic nu poate fi repornit în mai puțin de 24 de ore de la ultima oprire, deoarece se produce uzura accelerată a cazanului și turbinei ce compun grupul energetic, semnalează CE Oltenia, insistând asupra faptului că „dispecerizarea cu prioritate a energiei din SRE nu trebuie să conducă la distrugerea grupurilor care asigură siguranța SEN”.