La Transelectrica a avut loc Comandamentul de iarnă al Sistemului Energetic Național. Am văzut pe facebook. Compania a publicat mai multe fotografii și am remarcat că au participat reprezentanții Transelectrica și ai operatorilor din sectorul energetic. Ședința s-a desfășurat în prezența vicepremierului Viorel Ștefan, a Consilierului de Stat Florin Ciocănelea și a ministrului Energiei Anton Anton. Categoric, este absolut necesar acest Comandament de iarnă, chiar dacă vine după zile bune de vremea rea cu probleme mari în alimentarea cu energie a numeroși consumatori. Trebuie evaluată situția și luate măsurile care se impun, că doar iarna nu s-a terminat! Și mai urmează și alte ierni…
Dar mai este și OUG 14, efectele suprataxării și noilor reguli asupra întreg sectorului energetic. Cum tot s-au adunat în Comandament toți cei care decid în sectorul energetic, ar fi fost o ocazie bună să se discute și despre efectele acestei ordonanțe asupra sistemului energetic național. Iar Vicepremierul Ștefan, consilierul Prim ministrului Ciocănealea și ministrul Anton să preia, la cald, temerile și problemele operatorilor din sector. Aflăm însă că nu s-a discutat și despre ce îi doare cel mai mult în această perioadă pe mai toți operatorii din piață. Poate, cu altă ocazie…
Situația este însă critică din cauză de OUG 114. De mai bine de o lună de zile, Ordonanța – opera Guvernului – este subiect fierbinte în presa de specialitate și nu numai. Astăzi, de pildă, cât timp se desfășura Comandamentul de iarnă al SEN, în presa de specialitate au apărut articole care prezintă situația deosebit de gravă la doi dintre producătorii de energie – Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Într-un document publicat de ANRE, se susține că va fi o scădere de peste 6 ori a indicatorilor de profitabilitate ai Nuclearelectrica prin vânzarea energiei electrice la prețuri reglementate, fapt ce afectează major capacitatea de a finanța proiectele majore de investiții aflate în derulare, respectiv retehnologizarea Unității 1 investiție de 1.5 mld Euro. În același document, reprezentanții Hidroelectrica au semnalat: Piaţa reglementată aduce statului pierderi de 1,2 mld. lei doar la noi, profitul se transferă la multinaţionale, factura industriei creşte, după cum scrie e-nergia.ro.
În paralel cu consultările purtate la ANRE, operatorii și asociațiile de profil au bombardat autoritățile cu adrese/scrisori, s-au adresat la Comisia Europeană și se pregătesc de procese. Cu toții reclamă probleme mari, de necontrolat, OUG 114 având efecte distrugătoare în întreaga economie. Dar cine să-i audă la Guvern, tot ce interesează acum este să se verse bani rapid la buget. Ce urmează după, nu pare să-i mai intereseze pe onor guvernanții care atentează, prin măsurile impuse, la buna funcționare a sistemului energetic.
Faptul că ANRE a dat înapoi în privința unor reglementări a mai liniștit cât de cât spiritele în piața energiei, chiar dacă – pe fond – nu se schimbă scopul OUG 114. După ce a a dat dovadă de exces de zel în primă fază, ANRE a revenit asupra unor prevederi și reguli, făcând corecțiile care se impuneau de la bun început. Mai sunt însă multe probleme de rezolvat… consultările continuă.
OUG 114 va ajunge curând în Parlament. PNL susține că ordonanța trebuie respinsă. Rămâne de văzut cum vor decurge dezbaterile… Categoric, și Comisia Europeană va avea un cuvânt de spus la solicitarea operatorilor. Până când legislația se va bate în cuie, operatorii sunt nevoiți să bată pasul pe loc și să amâne decizii în detrimentul afacerilor lor…
Comandamentul de iarna se tine in fiecare zi de marti incepand cu luna noiembrie 2018 si pana la terminarea perioadei de iarna.E adevarat ca prezenta ministrului energiei are loc numai cand participa reprezentantii guvernului,presupun ca scrie in fisa postului.In ceea ce priveste oug 114/2018, am mai intrebat -ANRE nu este sub control parlamentar si atunci cum raspunde deciziilor guvernului,fara ca parlamentul sa-si dea acordul.Daca oug nu va fi ratificat , care va fi pozitia parlamentului fata de ANRE,daca conteaza?